Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stenkul konst i Bos verkstad

Utanför Bo Norrbys verkstad står de på rad – de underfundiga fåglarna i rostfritt och sten. – Det började med en resa till Tyskland, säger Bo.

Bo Norrby beskriver sig själv som ”en som alltid hållit på och byggt grejer”. Bilar och traktorer är några exempel.

Men den konstnärliga banan slog han sig på sent i livet – först 2007 då han fick syn på en rolig fågelskulptur i en tysk hotellreception.

– Den såg ut ungefär som den där, säger Bo och pekar mot en av sina egna fåglar.

– Jag föll direkt, tillägger han.

66-årige Bo Norrby bor i Frövi men fåglarna, smyckena, stenskulpturerna, jordgloben av hästskor och allt vad det nu kan vara tillverkar han i en före detta bilverkstad i Ervalla.

Under söndagen hade han öppet hus och medan NA var där droppade flera personer in och lät sig imponeras av Bos konst.

Han jobbar mestadels i rostfritt stål och sten. Mycket är gjort av gamla bestick och stenen hämtar han från skogen. Materialet kostar med andra ord inte så mycket, men å andra sidan är det ingen barnlek att släpa hem stenen.

– Nej, det kan vara riktigt jobbigt. Du vet, där man kan parkera bilen har alla andra stannat så man måste gå en bit in i skogen, säger Bo när vi står och tittar på en del av det stora lager stenar han har i lokalen.

Rostfritt och sten är material som består. Det gillar Bo.

– Man blir ju odödlig, ler han försiktigt och fortsätter:

– Jag har alltid varit avundsjuk på folk som kunnat säga att ”den där vägen eller huset har jag byggt”. Men jag ... jag hade ju bara jobbat på bruket.

Bruket är förstås det som i dag heter Billerud Korsnäs Frövi. Där arbetade Bo i närmare 40 år innan han gick i pension vid 63 års ålder.

– Det var inga som helst problem att sluta och jag saknar inte jobbet det minsta. Jag har en fullständig förmåga att sysselsätta mig själv.

Det var efter pensioneringen som han på allvar kunde ta tag i konsten. Sedan dess har det blivit flera utställningar, senast på Lindesbergs kommuns ”Vinterspår”.

Bo tvekar när han får frågan om hur hans konst ska beskrivas. Men ord som underfundig, rolig och finurlig ligger väl ganska nära sanningen, tycker han.

Eller som Ervallabon Lotta Gising, beskriver det:

– Han har verkligen glimten i ögat, säger Lotta som lockat med två vänner till Bos verkstad.

– Jag tipsar alla om honom, tillägger hon.

Och det är just det här som driver Bo.

– Jag tycker om när folk gillar det man gör och det är roligt att bli uppskattad.

Stenkul sida på Facebook

Namn: Bo Norrby

Ålder: 66 år.

Familj: Hustru, två barn, fyra barnbarn.

Bor: Villa i Frövi.

Tidigare yrke: Jobbade på bruket i Frövi i närmare 40 år. De sista åren som vibrationsanalytiker.

Aktuell: Ställde under söndagen ut sin underfundiga konst i sin verkstadslokal i Ervalla. Mer information om Bo Norrby och hans verk hittar du på Facebook. Sök på ”Stenkul”.