Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stikkan Anderson porträtteras i konsert i Åboholm

Tiveds IF bjuder in till en musikalisk kväll om Stikkan Anderson på lördag i idrottslokalen i Åboholm. Ett självklart inslag i programmet blir Tivedshambon, som Stikkan komponerade i 10-årsåldern.

Annons

Lars-Göran Ytterberg kommer från Hova, och har samlat ihop ett material om musikförläggaren och kompositören Stikkan Anderson, som växte upp i Hova.

- Det här handlar om hans första 22 år, innan han flyttade till Stockholm och drog igång med Abba, berättar Lars-Göran Ytterberg.

Redan i unga år startade hans musikaliska bana, inte minst på Finnerödjaorkestern Vestlunds spelning i Åboholm 1936.

- En av medlemmarna i Vestlunds bodde i Hova och frågade om han kunde ta med sig grannpojken på spelningen. Det råkade vara Stikkan och han var då knappt 6 år, berättar Lars Göran.

Lille Stikkan följde med och fick ett minne för livet.

- Det var den kvällen som blev upprinnelsen till Tivedshambon. Den skrev han när han var i tioårsåldern, berättar Lars-Göran Ytterberg.

Lars Göran har själv aldrig träffat Stikkan Anderson, men Skaraborgsbygden är full av berättelser om honom. Dessutom finns många visor bevarade i på Västgötamuseet. Lars Göran har samlat information och tillsammans med musikerna Isabella och Daniel Strågefors har han satt ihop ett program som de ska framföra i Åboholm på lördag.

- Det blir låtar som Rosen från Tiveden, Grädde på moset, Är det konstigt att man längtar bort nån gång och Är du kär i mig ännu, Klas Göran? avslöjar Lars Göran.

Föreställningen har visats flera gånger i Skaraborg och dragit mycket publik.

Till föreställningen på lördag kväll serverar Tiveds IF kaffe med smörgås. Föranmälan till arrangemanget är obligatorisk och görs till Ulla eller Runar i Tiveds IF. Platsen för föreställningen är idrottslokalen i Åboholm.

Annons