Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stikkan Anderson porträtteras i konsert i Åboholm

Tiveds IF bjuder in till en musikalisk kväll om Stikkan Anderson på lördag i idrottslokalen i Åboholm. Ett självklart inslag i programmet blir Tivedshambon, som Stikkan komponerade i 10-årsåldern.

Lars-Göran Ytterberg kommer från Hova, och har samlat ihop ett material om musikförläggaren och kompositören Stikkan Anderson, som växte upp i Hova.

- Det här handlar om hans första 22 år, innan han flyttade till Stockholm och drog igång med Abba, berättar Lars-Göran Ytterberg.

Redan i unga år startade hans musikaliska bana, inte minst på Finnerödjaorkestern Vestlunds spelning i Åboholm 1936.

- En av medlemmarna i Vestlunds bodde i Hova och frågade om han kunde ta med sig grannpojken på spelningen. Det råkade vara Stikkan och han var då knappt 6 år, berättar Lars Göran.

Lille Stikkan följde med och fick ett minne för livet.

- Det var den kvällen som blev upprinnelsen till Tivedshambon. Den skrev han när han var i tioårsåldern, berättar Lars-Göran Ytterberg.

Lars Göran har själv aldrig träffat Stikkan Anderson, men Skaraborgsbygden är full av berättelser om honom. Dessutom finns många visor bevarade i på Västgötamuseet. Lars Göran har samlat information och tillsammans med musikerna Isabella och Daniel Strågefors har han satt ihop ett program som de ska framföra i Åboholm på lördag.

- Det blir låtar som Rosen från Tiveden, Grädde på moset, Är det konstigt att man längtar bort nån gång och Är du kär i mig ännu, Klas Göran? avslöjar Lars Göran.

Föreställningen har visats flera gånger i Skaraborg och dragit mycket publik.

Till föreställningen på lördag kväll serverar Tiveds IF kaffe med smörgås. Föranmälan till arrangemanget är obligatorisk och görs till Ulla eller Runar i Tiveds IF. Platsen för föreställningen är idrottslokalen i Åboholm.