Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stillasittande är hälsofarligt

Har ni följt rapporteringen från forskarna på Karolinska Institutet i tv på sistone?

En stor grupp ledd av professor Maj-Lis Hellenius har funnit, starkt och entydigt att stillasittande är en klart farlig syssla. Faktiskt så farlig att risken för att dö i förtid ökar för varje extra daglig timmes tv-tittande sittandes i soffan.

Inte minst jag själv som genom alla år ivrat för motion. Särskilt viktig för den växande generationen, måste efter att noga ha följt professorns redogörelser konstatera att jag, för all del på ålderns höst förfallit till att ägna en massa timmar till att titta på all trevlig idrott som översvämmat tv den senaste tiden– och så kommer att göra framöver. Ajabaja Kjell!

Det är illa för vuxna som har sittande jobb, stor risk för oss äldre men alltså livsfarligt för de unga- för de fysiskt lata, för dator- och spelnördarna – ja faktiskt för alla skolungdomar som de senaste åren missat en av tre idrottslektioner per vecka, och de ”idrottsdagar” som förr var obligatoriska .

Ungdomsgegerationen ligger alltså sämre till än någonsin tidigare att få leva längre än ”förr”.

Och ingen regering har registrerat de alltmer pockande forskningresultat som pekar på att det är redan från födseln som den fysiska aktiviteten lägger grunden till ett bättre och ev- längre liv.

Professorns tydliga resultat att stillasittandet är farligt är ännu ett momentum.

Kjell Grane

F d lärare gymnastik-

och idrottshögskolan

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel