Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stjärnan ensam – får inget SM-guld

 
SM-veckan 2015
Visa alla artiklar

Hon jagar VM-guld, men får inget i SM – trots att hon kommer vinna. Slädhundsstjärnan Elin Björk saknar nämligen konkurrens, bokstavligt talat.

Bara två ekipage har anmält sig till elitklassen under slädhundstävlingen under SM-veckan i Örebro. Det är för lite för att några SM-medaljer ska delas ut, kravet är minst tre.

Dessutom verkar det tveksamt om en av de två, Mikael Högberg, kommer till start.

– Jag har hört rykten om att han inte kommer. Jag fattar inte varför det är så få som ställer upp, det är så himla tråkigt. Men de som bor i Norrland tycker väl att det är för långt att åka. Tråkigt, för SM-veckan är verkligen skitkul, jag kommer ihåg hur roligt det var i Falun för två år sedan, säger Elin Björk, 25, som tog VM-silver i Alaska 2013 och nu siktar på att få kliva högst upp på pallen vid VM i Tyskland i februari.

– Men först ville jag ta mitt första SM-guld i släde, men det får jag inte nu när vi är så få. I stället kommer jag att få tävla mot siberian husky-hundarna i den lägre klassen, och de ska jag slå lätt. Vinner jag dem får jag RF:s SM-tecken, men inget riktigt SM-guld. Jag hoppas bara inte att min VM-start är i fara på grund av det här, de har sagt att SM var en viktig uttagningstävling och nu får jag ingen konkurens.

Slädhunds-SM inleds med en prolog på fyra kilometer på torsdagen, som avgörs startordningen i fredagens jaktstart över åtta kilometer. Båda banorna är kortade och justerade för att hundarna ska slippa Mattsabacken, där så många längdskidåkare kraschade under onsdagens skiathlonlopp.

– Skönt att de strök backen. Kommer man i en klunga med slädar och åkare och fyra hundar per ekipage så kan det bli stökigt på ett sånt ställe. Jag minns på VM 2011 när vi hamnade för långt ut i lössnön i en kurva och körde av. Men vi var snabbt uppe igen. Annars brukar starterna vara läskigast, med många hundar och åkare nära varandra, då är det lätt att köra in i varandra.