Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnan lade Forwards grund

Han föddes när kriget nästan var slut. Det första stora världskriget. Under det andra låg han inkallad. Han heter Sven och är fortfarande med, en av oss här i stan.
I Svens ögon är den sig inte lik. Stan. Vi bläddrar i Svens fotoalbum, vid hans köksbord.
Han har ringt några dagar tidigare, vill berätta om hur det var när BK Forward föddes. Klubben på Väster som fyller 75 år och firar det på onsdag med en match mot storebror ÖSK på Trängen.
Sportklubben, som Sven säger.

Annons

BK Forward är vad som kallas en plantskola. Det betyder en klubb som föder och utbildar talanger, men inte riktigt har den folkliga och därmed ekonomiska positionen att behålla dem i färdigt skick.

En av de bästa i landet. Från Hasse Borg via Magnus Erlingmark, Pelle Blohm och Abgar Barsom till Jiloan Hamad, Jimmy Durmaz och Jesper Florén. För att fatta sig kort.

Men det där är nutidshistoria.

För 75 år sedan var BK Forward något helt annat. En nyfödd sprungen ur en kvartersklubb som hette Svea, som i sin tur kom ur en annan kvartersklubb som kallades Stjärnan. Där var Sven med.

Några grabbar som bodde runt Längbrotorg och spelade på en plan, ett gärde, intill vad som nu heter Olaus Petriskolan.

– Vi var ingen klubb, direkt, hade ingen styrelse eller så. Så vi spelade inte i någon serie, vi var inte med i fotbollförbundet.

Sven och Stjärnan var inte bortskämda. Hade inga utbildade tränare, koner, kritade planer, västar – sånt som unga fotbollsspelare pådyvlas från fem års ålder i dag och antagligen tror är nödvändigheter. Men de hade roligt. Åkte tåg till Hjortkvarn och Vretstorp och mötte byalagen. Stort så.

Vart och varannat kvarter i Örebro hade ett eget lag, av pojkar för pojkar med en eller ett par bollar som gemensam nämnare.

Jag ser dem som pionjärer. Kanske var de inte allra först, men de hade väldigt lite serverat.

Stjärnan blev Svea som blev BK Forward. En riktig klubb, med i fotbollförbundet och med det seriespel och ett något lite större allvar.

Sven spelade aldrig i BK Forward, men var med och skapade embryot. Han är 90 år nu, med ögon som spelar och minnen som lever i ett album med bilder i sepiaton.

Han är en av alla dem som gjöt grunden till den självklarhet som idrottsrörelsen och dess klubbar alltid varit i mitt liv.

Jag vet inte om det är viktigt, men skräms av historielöshet, och när Svens minne växlar över i rekryten, om hur han som råkat bli servitör på officersmässen vid I3 plötsligt fann sig ansvarig för hela trossen har jag inte svårt att trivas.

Även om det har väldigt lite med fotboll och BK Forward att göra.

Annons