Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stjärnorna avstår – då kan Garphytteåkaren få chansen i världscupen: "Andra får avgöra ..."

Johan Olsson har redan lämnat återbud. Daniel Richardsson överväger att göra detsamma.
Då kan Garphyttans Axel Ekström få chansen i världscupen efter nya starka resultat i helgen.
– Självklart vill man komma ut och åka, men just nu tänker jag inte på det, säger han.

Annons

Garphyttans Axel Ekström chockade hela skid-Sverige när han var tvåa bakom Marcus Hellner – och därmed före en lång rad svenska landslagsåkare och tjeckiske OS-medaljören Lukas Bauer – i tiokilometersloppet i fristil i Bruksvallarna förra helgen.

I helgen visade Ekström, som numera bor i Östersund, att han inte är någon dagsslända. Samtidigt som världscuppremiären avgjordes i finska Ruka körde övriga svenska eliten premiär i Sverigecupen i Idre – och Garphyttekillen var återigen tvåa, bara slagen av A-landslagsmannen Martin Johansson, som körde VM i Falun 2015, över 15 kilometer fristil. Dagen före var Ekström, som är utpräglad distansåkare, dessutom sexa i sprintprologen och avancerade till semifinalen.

– Jag har haft en bra höst och sommar, fått bra svar både på intervaller och träningstävlingar där jag mätt mig mot andra. Men ju äldre jag blivit, desto mer har jag lärt mig att det spelar mindre roll hur det känns på sommaren, så jag visste ändå inte var jag stod när jag gick in i säsongen, säger Ekström.

– Men det är kul att det ger resultat nu, det har rullat på bra både förra helgen och den här. Jag har ju haft det lite på känn, men vågade inte tro att det skulle lossna så här.

LÄS MER: Axel Ekström skrällde i premiären: "Gick bättre än jag trodde"

Söndagens tävling kördes över fem varv på en trekilometersslinga, och Ekström var bara åtta sekunder bakom Johansosn efter första två varven. Tappade sedan lite mer tid och var 26 bakom i mål, men ändå åtta före trean Anton Lindblad och över minuten före åkare som OS-guldhjälten Lars Nelson och A-landslagsmannen Viktor Thorn.

– Jag slet ont i dag, det var tufft. Första två varven gick bra, men sedan fick jag en liten svacka, och på tredje och halva fjärde var det tungt. Men jag fick till en rätt bra avslutning ändå, säger Ekström.

LÄS MER: Skidtalangen på pallen igen – men vågar inte hoppas på JVM: "Tar det som det kommer ..."

Starka resultat två helger i rad kan räcka långt. Kanske hela vägen till världscupens minitour i Lillehammer nästa helg. Den har nämligen Johan Olsson redan tackat nej till, och av allt att döma kommer även Daniel Richardsson avstå från att köra. Det öppnar upp för andra åkare, då Sverige får ställa sex herrar på startlinjen. Men Ekström, som debuterade i världscupen i nationell grupp i Östersund våren 2015 efter JVM-succén veckan före.

– Självklart vill man komma ut och åka, men just nu tänker jag inte på det. Jag försöker bara jobba på. Åker man bra så kommer man att få åka saker, så försöker jag tänka. Jag ser till att göra ett bra jobb, och sedan får andra avgöra om det räcker för att få chansen, säger Ekström ödmjukt.

Om det inte blir Lillehammer kommande helg blir det en tripp dit veckan efter. Då avgörs skandinaviska cupen på samma plats.

– Den ska jag åka oavsett. Och om inget annat händer kommer jag åka hem till Östersund och få in en liten träningsperiod kommande vecka. Det ska bli skönt att få lite ro coh sova i sin egen säng några nätter, säger Ekström.