Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stödet till föräldrarär viktigt för Marie

Marie Herou åker till Sydney för att tala på en internationell konferens om plötslig spädbarnsdöd. Hon delar med sig av egna erfarenheter.

Annons

För nio år sedan slutade Pontus hjärta att slå i Maries mage. Hon var i 37:e veckan och upptäckte hur stilla allt blev. Chocken var total för henne och sambon Peter Johansson. Vägen tillbaka blev lång.

En del av tillvaron

I dag har paret barnen Cornelia 7 år och Elias 6 år. Pontus som inte fick uppleva den här världen är ändå en del av familjens tillvaro.

– Det som hände tillhör våra liv, för alltid. Sorgen finns där, men den förändras. I dag gör det inte ont. Men det inträffade innebär ett helt annat liv, säger Marie.

– Sorgen är olika för alla och måste få ta tid. Min hunger efter kunskap var enorm efter Pontus död.

Marie letade information via nätet och fick kontakt med andra i samma situation. Ensamheten kändes inte lika kompakt. Marie och Peter gick med i en för-ening i Örebro, en förening som senare blev Spädbarnsfonden där Marie är med i styrelsen och har fram till nu varit distriktssamordnare för Örebro län.

Hon har hållit i många samtalsgrupper med föräldrar. Nu ska hon trappa ner.

Behovet av ett forum för föräldrar vars barn drabbas av plötslig spädbarnsdöd eller dör under graviditeten är stor, framhåller Marie. För henne har det känts viktigt och bra att jobba med detta.

En erfarenhet

– Jag har ändå kunnat vända något hemskt till en erfarenhet som kan komma andra till del.

I början av oktober ska Marie resa till Sydney i Australien för att delta i en konferens arrangerad av ISA, Internationel stillbirth alliance och ISPID, International society för the study and prevention of perinatal and infant death.

– Deltagarna är från hela världen och det ska bli så spännande. Visst känns det stort.

Marie ska tala om hur man kan ge stöd till föräldrar som drabbats av sorg, hur en samtalsgrupp med vuxendialog fungerar. Ett upplägg som är unikt för Sverige.

ISA har årliga konferenser runt om i världen och Marie deltog som åhörare i Birmingham för några år sedan. Det är dock första gången som Spädbarnsfonden är en del av programmet. Marie deltar tillsammans med kollegan Michel Östlund som ska presentera fondens verksamhet.

Annons