Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stökigt i matsalen  efter lärarna lämnat

Det har blivit stökigare och oroligare. Eleverna äter sämre.
Det är några synpunkter i en utvärdering av Örebro kommuns beslut att ta bort den pedagogiska lunchen.

Från och med hösten 2010 togs lärarnas pedagogiska lunch bort i Örebro. Lärarna fick fortsättningsvis betala 20 kronor för att äta med eleverna med ett ansvar för elevtillsyn. Nu har det gjorts en uppföljning av det beslutet.

- Det är ett svårt underlag att dra några slutsatser från. Jag känner nog att jag vill nog ta del av det här ytterligare, prata lite vidare och lära mig mer innan kan säga något bestämt, säger Thomas Esbjörnsson (S) ordförande i programnämnd barn och utbildning.

Det är 35 rektor om har svarat och de konstaterar att det är färre lärare som äter med eleverna nu jämfört med tidigare. Lärarna har fått välja mellan att äta pedagogiskt eller att ingå i ett vaktschema.

”Det är färre vuxna i matsalen,” konstaterar en rektor.

Trivseln i matsalen är bra, det tycker 80 procent av de 287 elever från Adolfsbergsskolan 2-6 och Lillåns Norra skola 2-6 som har svarat. En fjärdedel tycker däremot inte att det är lugnt vid borden. Femton procent av dem känner sig inte trygga.

”Ingen av eleverna kunde uppge att det blivit oroligare i matsalen sedan pedagogerna inte alltid sitter vid borden. Eleverna tycker dock att det är trevligt med vuxna vid bordet.” står det i rapporten.

De tolv måltidsansvariga som har svarat anser att mer mat slängs och att det är mer oro bland eleverna. Det är också sämre kontroll på elever som äter för mycket eller för lite.

”Mer stök och oro. Högre ljudnivå”, konstaterar en av de måltidsansvariga.

Av de 60 lärare som har svarat tycker 85 procent att förändringar har inneburit en påtaglig förändring för eleverna. Även lärarna påpekar att det är oroligare i matsalen, högre ljudnivå och stökigare miljö.

”Pedagogen som förebild, som skapar lugn och ro vid matbordet försvinner”, skriver en lärare.

Moderaterna har lämnat in en motion om pedagogiska luncher, och den håller på att behandlas. Tills dess vill inte Thomas Esbjörnsson ändra på något.

- Nu kör vi på med beslutet vi tog förra mandatperioden, och ser vad motionen landar i, säger han.

Vad tycker du om pedagogisk lunch?

- Jag är inte särskilt intresserad av pedagogisk lunch, utan jag är intresserad av att det ska bli bra för barnen när de äter mat, säger Thomas Esbjörnsson.

Kan pedagogisk lunch vara en väg dit?

- Det vet jag inte. Det kan det vara eller också löser man det på annat sätt, säger han.