Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stopp för  skogbyte med Sveaskog

Efter långa diskussioner och utfrågning av såväl Sveaskog som av LRF:S konsult skickade kommunfullmäktige tillbaka frågan om att kommunen och Sveaskog ska byta skogsmark med varandra. Det blev en så kallad minoritetsåterremiss.

Annons

Majoritetens förslag att ärendet skulle avgöras på onsdagskvällens fullmäktigemöte kunde alltså inte förverkligas. Detta efter att 12 av totalt 34 ledamöter i församlingen hade begärt återremitering av frågan. Om en tredjedel av fullmäktiges församling kräver återremiss ska så ske, enligt kommunallagen.

Det handlar om att kommunen vill hindra en kraftig skogsavverkning av skogen i Pershyttan vid Digerberget. Sveaskog äger denna skog. Frågan har diskuterats i många år och nu var förslaget att kommunen och Sveaskog bytte skog med varandra, att kommunen lämnade ifrån sig 154,0 hektar produktiv skog i Nor-Viker mot att Sveaskog lämnade ifrån sig 66,5 hektar produktiv skog i Pershyttan. Och att kommunen skulle få 500 000 kronor i mellanskillnad.

Men affären ifrågasattes från en

näst intill samlad opposition. Bara Moderaterna röstade med Socialdemokraterna och Vänstern att bytet skulle klubbas på mötet med ett tillägg att en skogsvårdsplan för hur skogen i Pershyttan i så fall skulle skötas upprättades. Övriga partier röstade emot att skogsbytet skulle godkännas på onsdagskvällen.

Representanter från Sveaskog

fanns på plats och berättade om hur bolaget ser på ärendet. LRF-konsulten som gjort beräkningarna av skogsvärdet inför bytet fanns också med på mötet. Budskapet från Sveaskog var klart, bolaget var villigt att byta skogsområdena mot varandra, bolaget var inte villigt att sälja Pershyttan-skogen till kommunen. Och om Sveaskog behåller Pershyttan-skogen ska cirka 75 procent av den produktiva skogen avverkas.

Hur värderingen av de två skogstomterna skett ifrågasattes från flera oppositionspolitiker. Tidsramen för beslutet likaså.

– Att vi i punkten efter all denna information ska ta ett beslut direkt är demokratiskt tveksamt, sade William Grönlund (MP).

– Vi ger bort en god investering. Dessutom kan vi kräva att statliga Sveaskog förvaltar skogen i Pershyttan efter de hänsyn som krävs. Och det finns statliga bidrag som Sveaskog kan söka för fördyrade avverkningskostnader, sade Helena Vilhelmsson (C).

– Och annars ska vi köpa skogen i Pershyttan av Sveaskog, inte byta in den med annan skogsmark som kommunen har, tyckte Vilhelmsson.

Solveig Oscarsson (S) framhöll att frågan borde avgöras på mötet samma kväll.

– Det är ett stort rekreationsområde och det här är en fråga som vi diskuterat i många år nu. Och med en skogsbruksplan för området kan vi själva bestämma hur vi vill att skogen sköts, sade Oscarsson.

Mer om planen med skogsbytet

Det skogsområde i Pershyttan som Sveaskog äger värderas till 7,5 miljoner kronor. Kommunens skog i Nor-Viker värderas till 8,0 miljoner kronor. Därför skulle kommunen i bytesaffären mellan dessa två områden i så fall fått 500 000 kronor i mellanskillnad.

Sveaskogs skog i Pershyttan består av 66,5 hektar produktiv skog. Nora kommuns skog i Nor-Viker består av 154,0 hektar produktiv skog. Att områdena ändå, trots skillnad i hektar, bedöms vara så pass lika mycket värda anges vara att den sammanlagda mängden skogskubikmeter i de två skogsområdena är ungefär lika.