Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa genast flytten av Kattungens förskola!

Annons

Vi från Dövas Förening i Örebro och DHB mellersta är mycket besvikna över att vi har blivit utestängda från denna pågående flyttprocess med förskolan Kattungen. Det är horribelt att Örebro kommun, som har skrivit under avsiktsförklaringen som lyfter Örebro som Europas teckenspråkshuvudstad, har struntat i teckenspråkiga medborgares röst och kompetens i staden!

Det är fruktansvärt att ni har ignorerat oroliga upprörda föräldrar. Det är oacceptabelt att ni inte bjudit in civilsamhället som representerar för Örebros teckenspråkiga döva, hörselskadade och andra medborgare för att diskutera hur verksamheten ska formas och utvecklas.

Kompetens och erfarenhet finns här hos oss döva, hörselskadade och teckenspråkiga som lever inom dövsamhället i Örebro som mer än gärna ställer sig till förfogande för att stötta tjänstemännen och politiker som ska besluta i teckenspråksfrågor. Men trots det ignorerar ni oss och tar beslut kring flytten rakt över huvudet på oss.

Med flera mejl och telefonsamtal har vi försökt nå ansvariga kring detta men helt förgäves. Det har varit som att prata med en vägg med Örebro Kommun i denna fråga. Vi får inget svar på våra frågor och tankar. Inga återkopplingar. Ingen inbjudan till samtal och dialog.

Vi som representerar civilsamhället i Örebro län har försökt hänga med i processen och lyckades vid ett tillfälle få lite information från förskolechefen på Kattungen då hon hade bjudit in föräldrar till en informationskväll, där vi trängde oss på mötet för att stötta oroliga föräldrar som har barn i Kattungen.

Även denna kväll påstod förskolechefen att inbjudan till intresseorganisationer har skickats iväg men tyvärr så stämmer inte detta!

Med all den information vi har fått så kan vi säga på rak arm att det här kommer sluta illa eftersom detta beslut genomsyras av stor okunskap och ingen förståelse för döva och teckenspråket och all kultur som medföljer. Flytten bryter mot FN:s Barnkonvention och Språklagen!

Ledningen påstår att Kattungens verksamhet endast ska ”byta väggar, tak och golv”, men vi vet av erfarenhet och det historien visat oss att det inte är så enkelt att bygga upp en visuell teckenspråksmiljö.

Vidare vill vi också betona att Klöverängen inte kan erbjuda den naturliga teckenspråkigmiljön som Kattungen kan med dess nuvarande läge.

Konsekvensen av flytten blir att teckenspråksmiljön försämras eller försvinner helt samt att den naturliga kontakten till Birgittaskolan inte heller kommer att finnas kvar. Dessa barn kommer ju framöver att börja där och inte i någon kommunal skola i Lillån. Avståndet från Lillån till Birgittaskolan är nästan en mil och det försvårar den naturliga kontakten mellan förskolan och Birgittaskolan.

I detta beslut från tjänstemännen finns, vad vi vet, ingen person med som har dövkompetens eller teckenspråkskompetens.

Med dövkompetens menas det då att en har både språkligt och kulturellt kapital och är kompetent nog att hantera frågor som rör döva, hörselskadade och koda. I Örebro har Kattungen funnits i många år och arbetat för att den teckenspråkiga miljön ska vara grunden för teckenspråkiga barn för att få en bra barnomsorg.

Detta håller nu Örebro kommun på att rasera! Många föräldrar är oroliga och känner sig överkörda samt att ingen eller väldigt lite information har delgetts dem.

De har inte fått vara delaktiga eller fått möjlighet att påverka detta beslut. Av någon anledning har också föräldrarådet upphört att existera sedan två år tillbaka.

I och med detta så har förskolechefen bestämt detta utifrån sitt eget perspektiv utan den kompetens som krävs som chef för en verksamhet där teckenspråket är grunden, där dövkompetensen åsidosatts, där dövkultur inte ens nämns.

Inga av intresseorganisationerna har heller fått vara med och påverka detta beslut. Vi ser väldigt allvarligt på att varken föräldrar eller vi inom intresseorganisationer har fått ge våra synpunkter, det är trots allt vi som har den yttersta kunskapen och kompetensen när det gäller teckenspråkiga frågor, dövkompetens samt dövkultur.

Vi har också försökt att lämna in våra synpunkter men det är väldigt svårt att få kontakt med verksamhetschefen eller politiskt ansvariga. Vår oro och tankar tas inte på allvar.

Ni är välkomna att kontakta oss, vi väntar på en saklig diskussion där vi kan diskutera hur vi i stället kan utveckla Kattungens verksamhet på nuvarande plats.

Vi som ytterst sakkunniga vill vara med och påverka samt ha inflytande över hur man bäst ska bevara och utveckla inom områden som berör oss. Vi döva och hörselskadade vet själva vad som är bäst för oss.

Johanna Mauritzson

Mårten Högberg

Robert Lindell

Dövas förening i Örebro, DHB mellersta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel