Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa kackerlackan genast

Små djur som flyr in i hörnen när du tänder lampan kan vara kackerlackor. De är mycket ljusskygga och gömmer sig när det blir ljust efter att ha kalasat på matrester eller annat organiskt material nattetid.

- Det är viktigt att anmäla angreppet snabbt och få hjälp inom en vecka, säger Marketta Ahonen, teknisk chef hos Rentokil, som arbetar med skadedjursbekämpning.

Det händer att människor väntar med att säga till när de fått in ohyra för att de skäms. Men Marketta Ahonen betonar att det är en slump som gör vilket hem kackerlackan hamnar i. Däremot är det lättare att upptäcka och åtgärda den där det är välstädat.

Den som bor i hyresrätt kontaktar bovärden och bostadsrättsinnehavaren sin förening. Om ohyran finns i en villa eller ett fritidshus ska man kontrollera om hemförsäkringen innehåller skydd mot skadedjur och i så fall kontakta sitt försäkringsbolag. Annars ringer man en skadedjursbekämpare direkt.

- Om du ser ett sådant djur, försök fånga det och visa det för bolaget så att det verkligen är rätt. En bild kan också hjälpa till att konstatera om det är en kackerlacka, säger Marketta Ahonen.

Den så kallade tyska kackerlackan blir upp till cirka 1,5 centimeter lång, men finns i alla storlekar därunder.

- Namnet har inget med landet att göra, det handlar nog mest om att man skyller på grannen.

En annan vanlig art i Europa är den orientaliska. Både den och den tyska tar sig in i hemmen via resväskor och varutransporter.

- Det är det varma inomhusklimatet på runt 20 grader som gör att de trivs i Norden. I flerfamiljshus sprider de sig lätt från lägenhet till lägenhet.

Kackerlackor skyr människor och man behöver inte vara rädd för att bli biten. Däremot ska man vara noga med att inte lämna något ätbart framme och hålla rent.

- De uppstår inte av smuts, men är det rent upptäcker man dem snabbare, man ser resultatet av bekämpning och spridningen blir inte så stor. Håll koll bakom spisen!

Förutom själva djuren kan man hitta äggkapslar, ömsade skinn och små svarta avföringskorvar. Det kan också synas att djuren gnagt på något. En obehaglig lukt kan också uppstå.

- Det finns också en smittorisk, och forskning i USA har visat att mycket kackerlackor kan orsaka allergi.

Vad gör ni när ni konstaterar kackerlackor? Vi bedömer omfattningen av spridningen och vilken bekämpningsmetod som är lämplig att använda. Ibland behöver vi även borra hål i väggar eller golvkonsoler för att komma åt härdarna. Om det finns särskilda skäl att undvika användning av flytande bekämpningsmedel eller när angreppet är mycket begränsat, kan det räcka med bekämpningsmedel blandat i en betesformulering, säger Marketta Ahonen.

Så kallad betesformulering kan rekommenderas om någon i familjen är allergisk eller gravid och man accepterar en längre behandlingsperiod.

- Små droppar av bete placeras tryggt i små behållare eller i skrymslen och vrån där kackerlackorna trivs, men husdjur eller små barn inte kommer åt, säger Marketta Ahonen.

Vanligen behövs minst två sprutbehandlingar med ett par veckor emellan. Det beror på att djuren är i olika stadier med varierande rörlighet. Kackerlackorna behöver vara aktiva och komma i kontakt med bekämpningsmedlet för att det ska det ska vara effektivt.

Kan man sanera själv? - Det skulle vara om man bara fått in ett enstaka djur som man då dödar. Annars klarar man det inte, det finns inga medel som privatpersoner kan ta till. Kackerlackan har en så snabb utveckling och det kommer 40 nya individer ur varje äggkapsel.

Skogskackerlackan är vanlig i hela landet och lever utomhus. Det är ingen fara om någon sådan slinker med i svampkorgen.

- Nej, de brukar inte föröka sig inne, de söker sig ut eller dör, säger Marketta Ahonen.

Så håller du kackerlackorna borta