Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa våldet mot barn i hela världen

Det borde vara självklart att barn inte ska utsättas för våld. Men i 87 procent av världens länder är det lagligt att slå barn. I dag, på internationella dagen mot barnaga, vill vi därför påminna om Agenda 2030-målet att alla barn ska vara skyddade från våld.

Sverige var det första landet i världen att förbjuda barnaga och har sedan dess arbetat aktivt med lagstiftning, stöd och rättigheter. Men de senaste veckorna är det tydligt att det inte gjorts tillräckligt. För bredvid många av de kvinnor som varje dag utsätts för våld av en man står ett eller flera barn.

Vi ser allt för många fall där män slår ihjäl en kvinna, men ändå får träffa och styra över barnens liv. I vissa fall får mannen fortsätta ha vårdnaden om barnet.

Det är ett tydligt resultat av organisationer och andra länders påtryckningar.

Trots att vi vet att det är fel att slå barn så har allt för få länder förbjudit det.

138 länder tillåter fortfarande barnaga i hemmet. Rädda Barnen har i flera decennier drivit arbete för att fler länder ska förbjuda barnaga. På senare år har bland annat Litauen, Slovenien och nu senast Sydkorea förbjudit våld i hemmet. Det är ett tydligt resultat av organisationer och andra länders påtryckningar.

Sverige måste stärka sitt arbete med att stoppa våld mot barn i Sverige och i världen. Det handlar om olika åtgärder, bla att män som slår ihjäl kvinnor inte ska få träffa sina barn mot barnens vilja. Internationellt handlar det om att Sverige måste fortsätta leda och ligga på länder som inte förbjudit våld mot barn.

Helena Thybell

generalsekreterare på Rädda Barnen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel