Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor del av kopparnätet släcks 2016

Sexton telestationer i Lindesbergs kommun läggs ned nästa år. Det påverkar förutom telefoni ADSL-bredbandsuppkopplingar. I väntan på fiber blir det mobilt nät som gäller.

Annons

Telia redovisade fiberutbyggnaden i Lindesbergs kommun vid torsdagsmorgonens företagarfrukost. Tidigare har de informerat kommunstyrelsen. Telia köpte det kommunala Stadsnätet 2013.

– På ett år har vi gått från 3 till 29 procents tillgång till fiber i kommunen, men Lindesberg är ändå sämst i länet, säger Thomas Berggren från Telia. Om fem år ska 90 procent av hushållen och företag ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit enligt ett statligt mål.

I första hand har utbyggnaden skett där det finns flest människor i bostadsområden. Efterfrågan från näringslivet har hittills varit låg. På landsbygden har byalag och vägföreningar fått driva fiberarbetet.

Det finns statliga medel till hjälp. I länet finns cirka 114 miljoner kronor till det, men bara i Lindesbergs kommun skulle det behövas mer än hälften av dessa pengar för att fullborda fiberutbyggnaden på landsbygden.

Att kopparnätet släcks nästa år förvärrar bredbandsläget. Nedläggningen sker av kostnadsskäl i ett gammalt otidsenligt och slitet nät. Detta ledde till ett eftermöte efter frukosten med många frågor.

– För telefonin kommer man inte behöva märka något, säger Thomas Berggren.

Telia kommer att erbjuda abonnenterna en extern antenn där det behövs.

– Bredbandet är lite lurigare. Vissa kommer till och med att få bättre kapacitet, men det mobila nätet ser jag som en tillfällig övergångslösning i väntan på fiber, säger Berggren.