Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor del av kopparnätet släcks 2016

Sexton telestationer i Lindesbergs kommun läggs ned nästa år. Det påverkar förutom telefoni ADSL-bredbandsuppkopplingar. I väntan på fiber blir det mobilt nät som gäller.

Telia redovisade fiberutbyggnaden i Lindesbergs kommun vid torsdagsmorgonens företagarfrukost. Tidigare har de informerat kommunstyrelsen. Telia köpte det kommunala Stadsnätet 2013.

– På ett år har vi gått från 3 till 29 procents tillgång till fiber i kommunen, men Lindesberg är ändå sämst i länet, säger Thomas Berggren från Telia. Om fem år ska 90 procent av hushållen och företag ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit enligt ett statligt mål.

I första hand har utbyggnaden skett där det finns flest människor i bostadsområden. Efterfrågan från näringslivet har hittills varit låg. På landsbygden har byalag och vägföreningar fått driva fiberarbetet.

Det finns statliga medel till hjälp. I länet finns cirka 114 miljoner kronor till det, men bara i Lindesbergs kommun skulle det behövas mer än hälften av dessa pengar för att fullborda fiberutbyggnaden på landsbygden.

Att kopparnätet släcks nästa år förvärrar bredbandsläget. Nedläggningen sker av kostnadsskäl i ett gammalt otidsenligt och slitet nät. Detta ledde till ett eftermöte efter frukosten med många frågor.

– För telefonin kommer man inte behöva märka något, säger Thomas Berggren.

Telia kommer att erbjuda abonnenterna en extern antenn där det behövs.

– Bredbandet är lite lurigare. Vissa kommer till och med att få bättre kapacitet, men det mobila nätet ser jag som en tillfällig övergångslösning i väntan på fiber, säger Berggren.