Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor fest på universitetet

I dag är det på dagen elva år sedan Örebro fick universitetsstatus.
Det blir en högtidsdag som firas med hedersutnämningar, offentliga föreläsningar och stor fest.

Att Örebro är en universitetsstad börjar så sakta sjunka in i örebroarnas medvetande. Visserligen tycker många att området – på akademispråk kallat campus – ligger lite avsides och att studenterna inte märks så mycket i samhällslivet.

Och visst ligger Örebro universitet långt efter de riktigt gamla bjässarna Lund och Uppsala som har firat både 200- och 400-årsjubileum. Men det finns anledning att fira en elvaårsdag också.

Till exempel att det är runt 16 000 studenter som valt att läsa eller arbeta vid Örebro universitet.

I dag välkomnas sju professorer, 49 personer får sin doktorstitel och ytterligare fem blir hedersdoktorer.

Några personer kommer dessutom att prisas extra under dagen. Studentkåren delar för sjätte gången ut ett pedagogiskt pris till universitetslärare som ”levandegjort undervisningen”. Årets pristagare är Marcus Sundhäll, lektor i matematik, och Elisabeth Legl, adjunkt i engelska.

Det hedersamma demokratipriset går till Walid Al-Saqaf som i en del av sin masteruppsats byggt upp en sökmotor som samlar nyheter och annan information om Jemen som finns på internet. Sökmotorn blev en av de mest betydelsefulla i hemlandet som också stängdes ner av regeringen och hans personliga säkerhet blev hotad. I stället för att ge upp för regeringens tryck skriver nu Walid Al-Saqaf sin doktorsavhandling i medie- och kommunikationsvetenskap med fokus på nyhetscensur och webbinformation i Arabvärlden.

Det tredje priset som kommer att delas ut under dagen är Regionförbundets och universitetets samverkanspris.

Vill du läsa mer vad som händer finns informationen på universitetets hemsida www.oru.se