Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor polisjakt efter väpnat rån mot naturguider – skott avlossades från flyktbil

En stor polisinsats pågår efter att två naturguider vid Bergslagsgården norr om Hällefors på torsdagsmorgonen utsatts för väpnat rån. Ett skott avlossades i samband med att de misstänkta rånarna lämnade platsen i bil.

Annons

Rånarna, som var två eller tre stycken, ska enligt polisen ha kommit över fiskeutrustning. Det var när de som utsatts för rånet försökte återta utrustningen som skottet avlossades, troligen från ett hagelgevär.

– Ingen person kom till skada rent fysiskt när skottet avlossades, säger Stefan Dangardt, pressinformatör på Örebropolisen.

Polisen larmades om rånet vid Sävsjön cirka en mil norr om Hällefors klockan 07:31 på torsdagen. En tysk turist ska ha blivit vittne till händelsen och kontaktade polisen.

– Vi har haft lite språkförbistringar initialt. Men nu börjar vi skapa oss en bild av händelsen.

Polisen har ett under förmiddagen haft ett stort antal patruller på plats och sökt efter flyktbilen, en vit Volvo 855.

– Vi spanar efter den här bilen, det är prio ett. Sedan hålls naturligtvis förhör och annat utredningsarbete, säger Stefan Dangardt.

Vid 12:45-tiden meddelar polisen att arbetet koncentrerats till inre spaning.

– Ju längre tiden går desto svalare blir ju spåren.

Polisen har också en helikopter redo att bistå i sökandet efter rånarna.

– Ja, det finns en helikopter i Göteborg som kan hjälpa till, men det förutsätter ju att vi fått upp någon typ av spår.

Hur förhåller ni er till de misstänkta rånarna? Är de farliga?

– De har ju bevisligen avlossat skott mot civila, och det gör att de kan betraktas som farliga i någon mån. Men vi tror framför allt att de är farliga för oss inom polisen. Men stöter man som privatperson på dem så ska man inte ingripa själv utan kontakta oss, säger Stefan Dangardt.

Händelsen rubriceras som grovt rån, men ingen misstänkt är ännu gripen. Polisen är mycket angelägen att komma i kontakt med personer som har uppgifter om händelsen. Kontakta i så fall polisen på det nationella numret 114 14.

Artikeln uppdateras.