Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora Enso avverkade i reservat

En förundersökning inleds mot Stora Enso angående ett misstänkt miljöbrott i samband med en skogsavverkning. Bolaget har bland annat låtit avverkning ske i två olika naturreservat.

Det var sommaren 2011 som länsstyrelsens förvaltare upptäckte att någon kapat alla träd med reservatsmarkering intill Ställbergsmossen. Flera av träden som tagits bort bedömdes hysa höga naturvärden.

Något senare upptäcktes även att det pågick överträdelser mot reservatsbestämmelser i Västeråsmossens naturreservat. En inventerare såg när gallring pågick i reservatet, skogsmaskiner stod uppställda inom naturreservatet och inventeraren noterade att körskadorna var omfattande.

Båda reservaten ligger i Hällefors kommun.

Efter ett tillsynsbesök under hösten på Västeråsmossen kunde länsstyrelsen konstatera att flera olika överträdelser mot reservatsföreskrifterna hade skett, bland annat gallring, dikesrensning och trumbyten i vägen och även avverkning av träd.

Någon dispens från reservatsföreskrifterna hade inte sökts i något av fallen för de åtgärder som genomförts.

Avdelningschef Magnus Eklund och naturvårdshandläggare Rolf Wedding på länsstyrelsen i Örebro har tillsammans med juristen Kristina Collin handlagt ärendet som överlämnades till Åklagarkammaren. Länsstyrelsen anser att åtgärderna som skett i reservaten kan betecknas som otillåten miljöverksamhet vilket är straffbart. Man vill att en utredning sker om misstanke om brott mot miljöbalken.

Bergvik skog är markägare till den intilliggande marken, intill reservaten, men Stora Enso sköter avverkning på ägarens uppdrag. Stora Enso har själva konstaterat att fel i de båda reservatsområdena begåtts och att bolaget brustit i hanteringen.

Marken i reservaten ägs av staten.

Magnus Eklund välkomnar nu beslutet om att en förundersökning ska påbörjas.

– Vi är skyldiga att göra anmälan då vi misstänker att något blivit fel.

Att händelser av det här slaget inträffar är ovanligt.

– Fel sker då och då som också anmäls, men att reservatsmarkerade träd blir avsågade känns konstigt.

I övrigt vill Eklund inte ha några synpunkter på det inträffade utan avvaktar den förundersökning som nu inleds.