Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora framgångar för SD i kommunvalet

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Nu är alla fem valdistrikt i Ljusnarsbergs kommun räknade. SD landar på 23,6 procent, en ökning med 17,9 procent sedan förra valet. Men störst är alltjämt Socialdemokraterna. 

Det är mycket som händer i Ljusnarsbergs kommun just nu. Förutom kommunvalet har invånarna idag även haft chansen att delta i folkomröstningen om vilket namn kommunen i framtiden ska heta; Ljusnarsberg eller Kopparberg. Ett val där rösterna kommer att vara färdigräknade först på onsdag.

Ytterligare en förändring som är på väg är det minskade antalet mandat i kommunfullmäktige där man efter detta val går ned från 31 mandat till 25 mandat. Det innebär bland annat att Miljöpartiet bara ser ut att behålla de två mandat man haft tidigare trots att de gått framåt i årets kommunval, från 5,2 procent i valet 2010 till 7,3 procent detta val.

- Förutom SD, som ökade vulkaniskt mycket, så är vi det enda partiet i Ljusnarsberg som ökar så det får vi vara nöjda med, säger Ronnie Edvardsson (MP), första namn på valsedeln.

Vad innebär de här resultaten för kommunen?

- Teoretiskt sett har vi fortfarande en majoritet i det samarbete som varit mellan S, V och oss, så vi ser väl gärna att det fortsätter. Samtidigt är det här med SD en rejäl spark i baken, det är asylsökandet som de får röster på och det är en icke kommunalfråga, så det är ofattbart, säger Ronnie Edvardsson.

Det är något som även kommunalrådet Ewa-Leena Johansson (S) är inne på.

- De har lovat en hel del i frågor som de inte råder över på kommunal nivå, som fler poliser i kommunen och mindre asylmottagning. Själv lovar jag inte sådant som jag inte kan hålla, men många väljare hyser väl ett förtroende för att de ska kunna påverka de här frågorna som egentligen är på statlig nivå.

Valets stora vinnare i Ljusnarsberg är alltså SD som ökat från 5,7 procent till 23,6 procent vilket innebär sex mandat i kommunfullmäktige. De blev själva förvånade över framgångarna.

- Nu får vi se vad vi ska göra med det här. Men vår förhoppning är att kunna förändra, säger Jens Pettersson (SD), ordförande för partiet i Ljusnarsberg.

Enligt honom är orsaken till partiets framgångar invandringen till Sverige, som han menar varit för stor.

- Migrationsverket går bakom ryggen på kommunerna, det är inte schysst, säger Jens Petterson och tillägger:

-Men mycket av de frågorna ligger på riksnivå.

Kommunvalet 2014

Moderaterna 11,8 procent - 3 mandat. En minskning från valet 2010 där de fick 17,4 procent - fem mandat.

Centerpartiet 8,4 procent - 2 mandat. En minskning från valet 2010 där de fick 14,2 procent - 4 mandat.

Socialdemokraterna 38 procent - 9 mandat. En minskning från valet 2010 där de fick 41,6 procent - 13 mandat.

Vänsterpartiet 6,9 procent - 2 mandat. En minskning från valet 2010 där de fick 7,9 procent - 3 mandat.

Miljöpartiet 7,3 procent - 2 mandat. En ökning från valet 2010 där de fick 5,2 procent - 2 mandat.

Sverigedemokraterna 23,6 procent - 6 mandat. En ökning från valet 2010 där de fick 5,7 procent - 2 mandat.