Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora portioner på nyöppnade Buono

Buono Bistro har flyttat in i Café Plutos gamla lokaler på Engelbrektsgatan mitt i Örebro – och vi tycker att stans kroggäster har vunnit på den förändringen.

När vi besöker Buono Bistro första gången, har det bara varit öppet några få veckor. Fönstren vetter ut mot Svartåns virvlande vatten, och de nyrenoverade lokalerna gör att det känns modernt och fräscht.

Buono Bistro satsar på grillat, pasta, pizza, bakad potatis och sallad, och listan över alla varianter man kan välja mellan är lång. Men kanske skulle det kännas ännu mer välkomnande om det fanns en dagens eller något annat rekommenderat.

Servicen är bra. Det går fort och enkelt och vi får ett trevligt bemötande.

Redan när vi ska ta för oss av salladsbordet noterar vi att det här må vara ett enkelt ställe – men med klara fördelar. Salladsbordet är sparsmakat, men det som finns är gott. En fin coleslaw, några fina grönsaker, italienska brödpinnar och så kokta, skalade ägg för den som vill ha.

”Ägg har vi aldrig sett förr, det blir något helt annat av salladen” konstaterar en av patrullens deltagare nöjt.

Varmrätterna är lika bra. Portionerna är väl stora för dem som börjat måltiden med en sallad toppad av ett kokt ägg, och ingen av oss orkar äta upp hela portionen.

Pastan med gräddsås och skinka är fint upplagd, dekorerad med en tunn sträng av balsamvinäger längs tallrikskanten och det ger den där känslan av lite extra omsorg. Dessutom smakar det bra. Tortellinin är fin i konsistensen och såsen god.

Tortilla Maestro med sojamarinerad fläskfilé, svamp och parmesanost får klart godkänt. Hade såsen varit lite krämigare och köttet lite rikligare, hade betyget blivit ännu högre.

Den italienska salladen är så stor att den serveras i djup tallrik, rågad med färska grönsaker och italienska charkuterier, flera olika sorters korv och skinka. När maten kommer in har kocken missat mozzarella, men när vi säger till rättas det till med ett mindre berg av god ost. ”Hade jag vetat att det var så mycket hade jag nog inte tagit av salladsbordet innan” konstaterar en av patrullens medlemmar.

Den som föredrar gröna alternativ till kötträtterna väljer med fördel falafel. De smakar gott och har fin konsistens – och brödet det serveras i är alldeles nybakat och precis lagom saftigt och segt som bröd till mat ska vara.

Efter maten får vi kaffe och två sorters goda kakor, dessutom serveras fina, trinda clementiner i en skål. Piggt och vackert.

Buono Bistro har alla förutsättningar att bli en liten pärla intill Svartån.

Men vi ser gärna en ”dagens” för att känna oss än mer välkomna, och lite mindre portioner. Det känns väldigt omodernt att slänga mat.

De 18 som klarat sig bäst

NA har testat fler än 30 lunchrestauranger bara de senaste två åren. Här är de 18 som fått bäst betyg.

Bröderna i hallen: 18,5

Ingeborgs: 18,25

Måltidens hus: 18

Wongs: 17,75

Sen street kitchen: 17

Slottskällaren: 16

Level: 16

Wobbler: 15,75

East west sushi: 15,5

Gamla Örebro: 15,5

Örebro Ölcafé: 15

Södra vattentornet: 15

Chili Wok: 15

Norrtull: 14,5

Soleo: 14

Buono Bistro: 14

Makeriet: 14

Grekiska kolgrillsbaren: 14