Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora utmaningar väntar trots bra bokslut

För tolfte året i rad uppvisar Ljusnarsbergs kommun ett positivt resultat. Men utmaningarna inför framtiden är stora med befolkningsminskning och fler äldre kommuninvånare.

Kommunen redovisar ett överskott på 11,3 miljoner kronor enligt bokslutet. Allmänna utskottet gör då ett överskott på 4,1 miljoner, sociala utskottet minus 2,1 miljoner och bildningsutskottet plus 1,4 miljoner.

Kommunens resultat är bättre än budget. Men befolkningsförändringarna i kommunen ställer krav på omfördelning av resurser framöver. Färre ungdomar och fler äldre och färre antal kommuninvånare totalt är framtidsprognosen.

– Samtidigt som elevtalet minskar och bildningsförvaltningens verksamhet krymper så ökar socialförvaltningens kostnader med fler äldre. Resultatnivån för kommunen behöver höjas för att klara de framtida investeringar som krävs, säger kommunchef Bo Wallströmer.

Ett minskat antal kommuninvånare betyder lägre skatteintäkter. Prognoser talar för en befolkningsminskning till år 2030 på 539 personer. Det motsvarar en intäktsminskning på 24,4 miljoner kronor.

Kommunalråd Ewa-Leena Johansson (S) i sin sammanfattning av fjolåret: "Riktigt glädjande är det att vi kan konstatera att trenden med en dämpning av befolkningsminskningstakten håller i sig och för år 2012 har vi endast minskat 22 personer och vid årskiftet hade vi 4848 invånare. I slutet på året och till dags dato visar det sig att vi haft en positiv befolkningsutveckling. Jag håller tummarna för att den håller i sig."Kommunstyrelsen hade ett heldagsmöte i dag, onsdag, med anledning av årsredovisningen som också ska granskas av revisorer samt behandlas av fullmäktige.

Mer om Ljusnarsberg

En hundralapp i skatt användes på följande vis i Ljusnarsbergs kommun år 2012: Äldreomsorg/funktionshindrade 32, grundskola 16, administration 11, gymnasie- och vuxenutbildning 10, gata/väg/samhällsplanering och räddning 8, barnomsorg 6, arbetsmarknadsåtgärder 6, individ och familjeomsorg 5, politik 2, bibliotek/kultur/fritid 2, övrigt 2.

52 procent av kommunens intäkter förra året kom från skatter. 37 procent kom från statsbidrag, utjämningsbidrag och bidrag.

En prognos från SCB beräknar att kommunen år 2030 har en befolkning på 4309 personer. Den 31 december 2012 hade kommunen 4848 invånare.