Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storbildsskärm nyhet på Kopparsvängen

På lördag är det dags för årets upplaga av rallytävlingen Kopparsvängen.– Med runt 150 startande är det en av de större tävlingarna i landet, säger Stefan Frisk från MK Kopparberg.

Annons

Det är fjärde gången som Kopparsvängen körs i sin nuvarande form.

Tävlingen har anor från 1960-talet och kördes fram tills för några år sedan på vintern. På bara fyra år har tävlingen växt från att första året nödgats ställa in till att bli en av de större i landet.

I år körs rallyt på vägar i området mellan Kopparberg och Guldsmedshyttan. Tio mil ska köras och av dem är fyra mil specialsträckor, fördelat på tre olika sträckor.

– Så det blir ett kompakt rally i år, säger Stefan Frisk, ordförande i motorklubben och biträdande banchef för tävlingarna.

En skillnad i år jämfört med tidigare år att man bara har tre specialsträckor, som då i gengäld är längre.

– Det är något vi eftersträvar och gör så att vi kan hålla nere antalet funktionärer, säger Stefan Frisk.

Starterna går vid företaget Bramacs lokaler i Kopparberg från halv elva på förmiddagen och framåt. Dryga timmen senare väntas de första ekipagen nå Råsshallen i Guldsmedshyttan och serviceplatsen där.

– Det är ett bra tillfälle för att se bilar och förare, säger Stefan Frisk.

Efter stoppet väntar ytterligare två specialsträckor.

På måndagsförmiddagen hade 155 anmälningar kommit in. De ska köra i en uppsjö av olika tävlingsklasser.

– Så det är nästan identiskt med hur många som kom till start förra året. Sedan kan det både droppa av och tillkomma förare, säger Frisk.

En av dem som ställer upp i år är Björn Adolfsson som vann förra året.

– Han kan sägas vara favorittippad, säger Frisk.

MK Kopparberg själva har mönstrat ett antal förare.

– Klubben är välrepresenterad och har förare med i många av klasserna. Många tycker det är roligt att köra en hemmatävling och visa upp sig för familj och sponsorer, säger Stefan Frisk.

Bland klubbens förare som ställer upp märks Jacob Jansson och Mattias Ledin.

– Båda ligger i toppen av SM-serien. Mattias leder sin klass för B-förare 2WD och är en av favoriterna. Jag tror att både Jacob och Mattias kommer att hävda sig väldigt bra.

Organisationsmässigt så ha r digitaliseringens vindar svept över tävlingsledningen; anmälningsavgiften betalar förarna numera via mobilen och betalningstjänsten Swisch – och vid startplatsen hittas en annan av årets nyheter.

– Vi har hyrt in en storbildsskärm som kommer att sitta vid startområdet. Där kommer vi att visa dels resultaten och dels bilder och filmsekvenser som vi uppmanar åskådarna att ta med sina mobiler och skicka in till oss. Det är för att funktionärerna vid starten och de som inte har möjlighet att ta sig ut i skogen ska kunna följa tävlingarna.