Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stormigt i kyrkorådet

Det har blåst näst intill storm kring kyrkofullmäktiges nyvalde ordförande Jens-Mikael Larsson sedan han övertog klubban efter social-demokraten Jan-Åke Wildhammar. Anklagad för hot står han dock upp i stormen.
– Om någon har uppfattat mig som hotfull kan jag bara be om ursäkt, säger han. Men jag är inte rädd för att sticka in näsan någonstans.

Annons

I en debattartikel i Nerikes Allehanda i förra veckan skrev kyrkopolitikerna Ulla Karlsson, Janåke Wildhammar, Ralph Arenrud och Carl-Gustav Store att man upplevt kyrkofullmäktiges ordförande Jens-Mikael Larsson som hotfull. Hotet ska ha uttalats under ett kyrkorådsmöte när det stod klart att Vår kyrka och Socialdemokraterna nominerat moderaten Eija Ahonen Pettersson som ordförande i kyrkorådets arbetsutskott – som motkandidat till kyrkorådets ordförande Peter Bernövall, Posk.

– Jag anser inte att det var ett hot, men jag kan gärna be om ursäkt i tidningen också om någon uppfattat det jag sade som ett hot, säger Jens-Mikael Larsson.

Bråket mellan å ena sidan Socialdemokraterna och Vår kyrka och å andra sidan Posk och KR handlar alltså om vem som ska bli arbetsutskottets ordförande i kyrkorådet. Posk anser att det är självklart att kyrkorådets ordförande också ska vara ordförande i arbetsutskottet.

– Annars skulle man väl ha haft delat ledarskap tidigare, säger Jens-Mikael

Larsson. Vår majoritetsgrupp har för avsikt att styra församlingen och om det krävs tar vi den här frågan till kyrkofullmäktige.

Enligt Larsson är det  kyrkofullmäktige som beslutar om arbetsordning i kyrkorådet och om det krävs en förändrad arbetsordning är majoriteten inställd på att förändra denna.

– Enligt kyrkoordningen är det faktiskt kyrkofullmäktige som bestämmer vilken organisation som ska styra i församlingen. Och där har vi majoritet.

Ni har blivit beskyllda för att förhala valet och därmed försvåra församlingsarbetet. Hur ser du på frågan om att församlingen blir lidande av politikerbråket?– Visst blir arbetet lidande, men jag anser inte att det är vi som förhalar. Det är oppositionen som försöker vinna tid genom att föreslå Eija Ahonen Pettersson som utskottsordförande. Jag vill att det här ska gå smidigt och i och med att vi har majoritet i kyrkofullmäktige ska vi också styra kyrkorådet. Jag är hundraprocentigt säker på att det också kommer att bli så.

Är du förvånad över hur det här bråket har utvecklats?

– Inte det minsta. Läget är infekterat, men jag vet vilka vi har att göra med.

TOMAS KÄLLBERG

Annons