Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stormöte om vindkraften

Mötet om vindkraft som ordnats av kommunfullmäktiges beredning lockade storpublik och många visade ett stort engagemang för kommunens bästa.

Annons

Cirka 130 personer, varav cirka 30 var politiker, fyllde Lindens samlingssal under tisdagskvällen. Frågor och svar om vindkraft kunde ventileras på ett konstruktivt sätt. Hans Anderson från stiftelsen Cesam höll i talarlistan assisterad av kommunchefen Eva Jonsson som delade ut rött kort till de som överskred tiden.

Inga personangreppDebatten var fri från personangrepp och fördes i en konstruktiv anda med många applåder. Nästan alla inlägg kom från motståndarsidan. Först beskrevs processen med det tematiska tillägget till översiktsplan som nu ställs ut för andra gången och att Stenas ansökan är på remiss från länsstyrelsen till kommunen som begärt förlängning av remisstiden.

– Blir det ett ”nej” i kommunfullmäktige då kan inte länsstyrelsen fatta något beslut i frågan, konstaterar Eva Jonsson.

Ett femtontal talare anmälde sig under två timmar. Sven Larsson började med att sammanfatta protesterna mot vindkraft i Kilsbergen som ett uttryck för att kommunen inte gjort en översiktsplan i brett samförstånd.

– Rubriken för det här mötet borde ha varit Kilsbergens framtid, sade han.

En skenprocessDag Stranneby (M), kommunfullmäktiges ordförande, inflikade att politikerna lyssnar och om argumenten är riktigt bra kan de ändra sig. Gun Karlestam Levin menade att den demokratiska processen i Lekeberg är en skenprocess.

– Vindkraftsfrågan borde varit en valfråga och föremål för en folkomröstning. Det blir bakläxa för politikerna som med 17 mandat kan godkänna ett livsfarligt experiment med natur, hälsa och livskvalité.

Många framhöll att alternativet till Stenas etablering av en vindkraftspark i Kilsbergen är att satsa på en utveckling av turistnäringen med tysta områden. Mats Andersson från företaget Outdoor Exoperience som finns i Stenbäcken sammanfattade.

– Den här platsen är lika intressant som Svalbard.

Gör på rätt sättMats efterlyste också en bättre debatt och dialog och att ta till vara det som finns i kommunen.

Pernilla Marberg (M) undrade då varför det inte har påbörjats någon turistnäring och sade att hon vill ta ansvar för att det produceras energi.

Anne-Gro Egeberg från föreningen Kilsbergskanten menade att det finns så mycket ideella krafter, energi och engagemang att ta vara på när det gäller naturturism och hållbar utveckling. Hon yttryckte också oro för ett politiskt beslut med en knapp majoritet.

– Kör man över en så stor opinion får det konsekvenser. Passa nu på att göra en ny utställningsperiod och gör utställningen på rätt sätt.