Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storpublik då Bamse kördes ut i skogen

Jodå, det blev som arrangörerna trodde: många ville vara med under skogsdagen i Högalund, Luckebo.

På grusvägen ner till Högalund är tiden precis mellan senvinter och vår. Det har varit flera minusgrader på natten och i skuggpartierna ligger snörester kvar. Men i gläntorna värmer solen gott från den klarblå himlen.

En av gläntorna ska denna lördag komma att fyllas av korvätande barn, motorpratade män och familjer på utflykthumör. Lennart Nordqvist, ägare till gården Högalund, konstaterar att han aldrig haft så många besökare hos sig tidigare.

- Men vi var beredda på många besökare, då många ringt oss innan och frågat om dagen.

Stor uppmärksamhet rönte Lennarts BM Bamse, Sveriges första serietillverkade skogsmaskin från 1957.

- Första gången jag körde en sån var 1960. Sen på äldre dar fick jag för mig att jag ville ha en egen.

- Men det går inte att hitta någon färdig i sånt här fint skick. Så i tre års tid plockade jag delar från tre olika Bamse för att få fram den som jag nu har, berättar Lennart.

Lennart Karlsson från Godegård njöt av ljudet av tvåcylindermotorn. Hemma finns en John Deere-traktor från 1980 talt men även en äldre Victor från 1956.

- Det är av nostagiska skäl, en John Deere kan aldrig ha samma charm, erkänner Lennart vars Victor väl hade platsat under skogsdagen.

- Men avståndet och kylan i morse avskräckte från att ge sig ut med den.

Det kanske bör nämnas att de äldre maskinerna inte bara lockade nostalgiska äldre herrar. Innan BM Bamsen kördes längre in i skogen stod Anton Isaksson och Freddie Rust och beskådar den på nära håll. Freddie bor i Kumla och jobbar i skogen åt en firma som åtar sig skogsavverkning över hela länet.

- Med dagens produktivitetskrav skulle inte den här skogsmaskinen räcka långt. Men det är häftigt att det funkar efter så många år. En modern skogsmaskin har så mycket teknik som kan krångla och livsåldern är inte i närheten av så här gammal, säger Freddie.

Intill pågår verksamhet av helt annat slag: förevisning av en Sally Saw, en typ av motorsåg som lanserades i USA omkring 1946. Dess historia blev dock kortvarig: på en kopia av en äldre annons kan man läsa att ordinarie priset på 287,50 dollar är sänkt till 165 dollar. När Peter Ekdahl, inbjuden från Norrköping, kämpar sig igenom en stock med den 30 kilo tunga sågen är det lätt att förstå varför den aldrig slog igenom. Inte nog med att den är tung och otymplig, den sågar också så sakta att även den mest tålmodige tappar orken.

- Men som kuriosapryl kan även motorsågar fylla sin funktion!, skrattar Peter Ekdahl, omgiven av en mängd olika motorsågar som passerat revy under historiens lopp.

Traktorerna kör med BM Bamsen i täten längre upp i skogen. Ett lämmeltåg av besökare går efter för att se och höra, minnas och drömma.

" Att jobba utifrån ett tema kan locka fler engagerade"

 Ingela Oxelgrens är ordförande i Lerbäcks hembygdsförening som arrangerade skogsdagen. Läs i papperstidningen om hennes tips för ett hållbart hembygdsföreningsliv, eller köp e-tidningen här nedan.