Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Större flygfält i Örebro är en riktigt dålig idé

Örebro kommun har gjort stora kultur- och miljösatsningar, som glatt mig mycket. Till exempel har Karolinska gymnasiet fått en ansiktslyftning och det unika biologiska museet fick stanna i Örebro. Sommarroskogen är nu kulturreservat, Brunnsparken är räddad, Rynningeviken är tillgänglig för örebroarna, vi har ett fint cykelvägnät mm. Men den13november apporterade NA om en stor utbyggnad av Örebro Airport för att locka framgångsrika företag att etablera sig här och göra det ännu mer bekvämt och nöjsamt för privatpersoner att flyga från Örebro. Det sägs att vi måste vara förberedda den dag företagen knackar på och då skall det gå fort.

För detta vill Örebroporten offra 130 ha, mestadels åkermark.

Det gör mig djupt bedrövad att detta planeras när mänskligheten befinner sig i en pågående global, existentiell klimatkris. Örebro har varit ett föredöme och tidigt serverat bra skolmat, som upphandlats i närområdet, infört ledlampor i gatubelysningen, personstyrd belysning i offentliga lokaler mm. Det var bra, men nu behövs det betydligt kraftigare tag om uppvärmningen skall kunna hejdas vid 2 grader. 1,5grader kan vi glömma.

Vi har 10 år på oss att minska koldioxidutsläppen till 10 procent av vad de var år 2000.

Det tycks som om Örebroporten med Lennart Bondeson i spetsen sitter fast i gårdagens tänkande med ekonomisk tillväxt, konkurrens och tävlande som ledstjärnor. Vad var det Einstein sade ? ”Man kan inte lösa dagens problem med samma metoder, som skapat dem.”

Örebro kommun och region behöver istället skapa beredskap för den annalkande klimatsituationen. Produktiv åkermark i närhet av tätorter kommer att vara guld värd den dag vi åter drabbas av torka som sommarens 2018, då skörden halverades.

Jag vill fortsätta att tro att våra nuvarande politiker skall visa sig kapabla att tackla dagens problem i enighet, så att jag även i fortsättningen kan vara en stolt örebroare.

Jag önskar att kommunfullmäktige underkänner varje detaljplan, som innebär minskad åkerareal, och att klimatmarschen 29/11 blir en ännu större succé än den förra.

Ingevi Fall

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel