Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort konstplank tar form

Runt byggarbetsplatsen för de nya studentbostäderna på Rudbecksgatan håller ett konstplank på att växa fram. Det är ett initiativ av Öbo Student och Art Kod som vill att unga ska få vara med och forma det offentliga rummet.

Annons
Gatukonstnärer. Markus Olofsson och Olliver Ahl är två av konstnärerna bakom planket vid Rudbecksgatan. Förutom John Lennons ansikte är målningarna på konstplanket gjorda på fri hand.

Under en byggnadsställning står två killar och röker. De har tagit paus i skapandet av en 70 meter lång graffitivägg, där Trädgårdsgatan möter Rudbecksgatan.

Många cyklar förbi och tittar intresserat, och en del stannar till för att ge beröm. Häromdagen tutade en bil på dem och i bilen satt två tanter i 70-årsåldern som gjorde tummen upp.

– Vi är rätt förvånade faktiskt, jag trodde att fler skulle relatera konsten till skadegörelse, säger konstnären Markus Olofsson.

Nu tror han att Örebroarna kommer att uppskatta konstplanket. Men det var som sagt inte vad han hade väntat sig.

– Jag trodde nästan att polisen skulle komma och fråga vad vi höll på med, men det har de inte gjort.

Graffiti berör och skapar reaktioner. Den älskas och den hatas. I Sverige finns runt 30 fria väggar, där den som vill får lämna sitt avtryck på laglig väg. I övrigt är det förbjudet. Nolltolerans är ledordet och målet är att den olagliga graffitin ska vara bortsanerad senast 24 timmar efter att den har upptäckts.

– Det kostar kommunerna pengar, och det enda som händer är att de skapar nya ytor för graffitimålarna, säger konstnären Olliver Ahl.

För honom är graffiti en färgstark konstform utan pekpinnar, där det är tillåtet att både svära och provocera. Det var Olliver som Elin Hector på Kulturhuset ringde till när planerna på konstplanket började ta form. Hon undrade om han och hans kompisar ville måla väggen, och Olliver sa ja. Fyra konstnärer fyller just nu väggen runt byggnationen med konst: Olliver Ahl, Markus Olofsson, Joel Westergren och Anya Blom. Det mesta på planket målas på fri hand, utan vare sig skisser eller planering.

– Vi är öppna med varandra och ger kritik och förslag medan vi jobbar. Någon kanske kommer med en idé och då känner vi på den tanken en stund, berättar Markus.

Inget sex och inga droger. Annars har konstnärerna fått fria händer att själva bestämma hur konstplanket ska utformas. Själva tycker de att målningarna är ganska snälla.

– De som är mer hardcore graffitimålare tycker nog att det här är löjligt, speciellt som vi har flera veckor på oss och aldrig behöver titta oss över axeln, säger Olliver.

Deras graffiti kommer att synas på planket i några månader, och sedan kommer den att ersättas av nya motiv av andra konstutövare. Väggen kommer att finnas på plats i ett års tid och flera vernissager kommer att anordnas under året

Färgstark konst. Konstnären bakom den här målningen är Anya Blom som studerar på Örebro konstskola.
Spraykonst. En hel del sprayburkar går åt för att fylla det långa konstplanket.
Skitigt jobb. Om två eller tre veckor beräknas konstplanket vara helt klart.
Annons