Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort problem med fettproppar i avlopp – 3 000 trattar lösningen

Karlskoga kommun har problem med fettproppar som täpper till stadens avloppssystem. Nu delas 3 000 trattar ut till Karlskogaborna i förhoppning om att lösa problemet.

Annons

Det är SVT Örebro som rapporterar om problemet med fettproppar i avloppen. Propparna och de efterföljande stoppen i avloppsledningarna kan bero på flera saker. Bland annat att många privatpersoner spolar ner överblivet matfett i diskhon.

”För att uppmärksamma invånarna på det här problemet så erbjuder vi dem nu ett hjälpmedel. Vårt mål är att det ska vara enkelt för kunderna att göra rätt”, säger Karlskoga Energi och Miljös vattenchef Jenny Johrin, till SVT Örebro.

3 000 trattar, som går under namnet ”miljötratten”, har köpts in för att underlätta för Karlskogaborna att ta rätt på sitt överblivna matfett.

”Den fungerar som så att man skruvar fast den på en vanlig PET-flaska som man sedan kan fylla med överblivet matfett”, säger Jenny Johrin, till SVT Örebro.

När flaskan är full med gammalt matfett uppmanas man att lämna in den på Mosseruds återvinningsanläggning där den återvinns som till exempel biobränsle eller tvål.

Trattarna delas ut gratis till invånarna i Karlskoga och hämtas på Mosseruds återvinningsstation eller Karlskoga Energi och Miljös kontor. ”Vi betalar ungefär 16 kronor per tratt, så det är klart att det blir en ansenlig summa för oss. Men det är fortfarande billigare än att åtgärda stopp i avloppssystemet”, säger Jenny Johrin.