Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort underskott för socialförvaltningen

Socialförvaltningen i Ljusnarsbergs kommun gjorde ett underskott på drygt 4,2 miljoner kronor 2009. Utfallet beror bland annat på att de personalreduceringar som skulle göras inom äldreomsorgen inte genomfördes förrän i maj.

Det har att göra med att platsantalet vid Koppargården inte minskade i planerad takt. Först i slutet av förra året nåddes planerad nivå och nattbemanningen kunde då minskas från fyra till tre i tjänst per natt.

– En annan orsak till det negativa utfallet jämfört med budget är att försörjningsstödet ökade kraftigt, säger socialchef Charlotte Dahlbom.

Kommunen hade budgeterat försörjningsstödet till drygt 2,8 miljoner kronor i fjol. Men den verkliga kostnaden blev dubbelt så hög, drygt 5,6 miljoner kronor.

Bromsad utveckling

– Vi följer nu utvecklingen av försörjningsstödet varje månad, säger socialchefen. De första två månaderna i år har utvecklingen bromsats.

Socialförvaltningen har tagit fram en handlingsplan när det gäller att minska kostnaderna för försörjningsstöd. Charlotte Dahlbom hoppas att handlingsplanen är en orsak till att kostnaderna inte fortsatt att öka.

Fokus på ungdomsgrupp

– Nu väntar vi på att få till en arbetsmarknadsenhet, säger socialchefen. I fortsättningen kommer vi att ha fokus på ungdomsgruppen.

Under fjolåret ökade också kostnaderna för institutionsvård för vuxna missbrukare. Socialförvaltningen jobbar för att kunna erbjuda den här gruppen öppenvård och även någon form av sysselsättning eller praktik.