Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Straffhjälte i OS två gånger – nu är Lisa Dahlkvist nominerad till Guldklockan: "Roligt att bära med sig"

Artikel 8 av 8
Guldklockan 2016
Visa alla artiklar

Hon blev ansiktet utåt för dubbla sensationerna som ledde landslaget till OS-silver.
Nu är Lisa Dahlkvist nominerad till NA:s Guldklocka, 2016.
– Det är jättekul, så klart, säger Dahlkvist.

Blixten slog ner två gånger i sommarens OS. Uträknade efter ett blekt gruppspel lyckades det svenska damlandslaget först slå ut USA i kvartsfinal efter en dramatisk straffläggning. Sedan i semifinalen var det hemmanationen Brasiliens tur att bli chockade inför deras fanatiska hemmapublik. Åter efter straffavgörande.

Den gemensamma nämnaren: att Kif Örebros Lisa Dahlkvist slog in avgörande straffarna i båda matcherna.

Finalen slutade i besvikelse sedan Tyskland vunnit, men ändå en vunnen OS-silvermedalj och ett unisont hyllande runt om i landet. Och nästan fyra månader senare påminns Lisa Dahlkvist dagligen om framgången.

– Det är många som kommer och pratar om OS och då får man ju blicka tillbaka ganska ofta. Det är väldigt kul att prata om det för det finns alltid något nytt att prata om. Det är bara roligt att bära med sig.

Knappast uttjatat, med andra ord?

– Nej, nej. Det är väldigt speciellt och det var ju många som följde matcherna. Så jag tycker bara det är kul att det var så stort intresse som det var.

Prestationen och framgången gör Lisa Dahlkvist till en av sex kandidater till NA:s guldklocka 2016.

– Det är jättekul, så klart. Jag såg att jag var nominerad och frågade pappa (Sven ”Dala” Dahlkvist) om han hade fått någon guldklocka. Då skrattade han och sa ”Ja, faktiskt”, säger Lisa Dahlkvist med ett skratt.

Pappa Sven var med och vann guldklockan 1988 när ÖSK fick utmärkelsen. Och nu kan Lisa Dahlkvist gå i pappas fotspår, precis som Anna Lindberg gjorde när hon vann guldklockan för första gången 1997. Pappa Mathz Lindberg tog hem Guldklockan 1975.

Men vad gäller att plocka ut en egen favorit bland de övriga nominerade har Lisa svårt att ta ett beslut.

– Jag är ju inte så insatt, måste jag säga. Men alla är ju nominerade för att de gjort bra grejer i sin sport och gjort det lika bra som jag gjort det. Jag kan tänka mig att alla som är nominerade har stor chans att vinna. Det blir svårt för de som ska utse vinnaren, säger Dahlkvist.

Guldklockekandidat nummer sex: Lisa Dahlkvist

Född: 6 februari 1987.

Bor: I lägenhet på Norr i Örebro.

Idrott: Fotboll.

Klubb: Paris Saitn-Germain (våren)/Kif Örebro (hösten).

Meriter 2016: Tog OS-silver efter att ha satt avgörande straffarna både i kvartsfinalen mot USA och semifinalen mot Brasilien. Spelade alla 270 minuterna i OS-kvalet i mars och gjorde avgörande målet (enda målet i 1–0-segern mot Norge). Startade alla fem matcherna i EM-kvalet när Sverige kvalade in till mästerskapet i Nedeländerna nästa sommar. Startade 17 av 18 landskamper (och hoppade in i den 18:e, mot Iran) och gjorde två mål. Blev tvåa i franska ligan med PSG (och kvalade därmed in till champions league), utslagen i semifinal i champions league, utslagen i semifinal i franska cupen. Nio matcher från start i Kif Örebro under hösten.

Övriga kandidater till guldklockan:

Calle Gunnarsson ett steg från Stanley Cup-final med Blues – nominerad till Guldklockan: "En rolig upplevelse"

Efter historisk medaljskörd – Örebros truppgymnaster nominerade till Guldklockan igen: "Har varit ett superår"

Fahlin efter historiska segern som gjorde henne till Guldklockekandidat: "Öppnade en dörr mot OS i Tokyo"

Martin Regborn om bragdloppet som gav nomineringen till Guldklockan: "Är mest ett töcken"

Thed Björk Bang-Melchior körde sig till historisk WTCC-seger – och en nominering till Guldklockan