Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strålningsdimma

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Strålningsdimma är den vanligaste typen av dimma den här årstiden och den bildas på grund av strålningsprocesser. Bästa väderförhållandet för att just den här dimman ska bildas är om det regnar under dagen.

Under sensommaren och hösten är det ganska vanligt att det under klara nätter bildas lokala dimmor. Det finns flera olika sorters dimma som alla bildas på olika sätt men den typ som är vanligast den här tiden på året är strålningsdimma. Som namnet antyder bildas denna dimma på grund av strålningsprocesser. Bra väderförhållanden för bildandet av strålningsdimma är om det förekommit regnskurar under dagen och att det sedan klarnar upp på kvällen och natten samt att vindarna är svaga.

När det är klart nattetid kan jordens värmestrålning obehindrat stråla ut i rymden vilket gör att markytan och luften närmast marken avkyls. På grund av skurarna under dagen innehåller luften närmast marken mycket vattenånga vilken kondenserar till små vattendroppar i takt med att luften avkyls, varpå dimma bildas. Att vattenångan kondenserar beror på att kall luft inte kan innehålla lika mycket vattenånga som varm luft. Dimman brukar börja som små slöjor närmast marken men växer under natten både på höjden och bredden och kan också bli mycket tät. Dimman brukar lätta under morgonen när solen börjar värma på eller om vinden ökar. Under hösten kan den dock bli mer långvarig då solen är svagare och inte orkar bränna bort dimman.