Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strålsäkerhetssexpert: Finns ingen grundad misstanke när det gäller wifi

Trådlösa nätverk omger vi oss ofta av i dagens samhälle. Men vad gäller egentligen för strålningen från nätverken, är de farliga? NA ringde strålsäkerhetsexperten Torsten Augustsson för att få svar.

Torsten Augusston jobbar på Strålsäkerhetsmyndigheten som utredare och är expert på frågor som rör elektromagnetiska fält. Enligt deras rekommendationer kan trådlösa nätverk användas i skolmiljöer utan problem.

– Enligt vår bedömning när det gäller wifi i skolan utgör radiovågsexponeringen inte någon hälsorisk. Exponeringsnivån ligger långt under gällande referensvärdesnivåer och på så låga nivåer finns det inte några vetenskapligt grundade misstankar om hälsorisker, berättar han.

Lennart Hardell menar att man bör ha ett försiktighetsperspektiv eftersom man inte vet hur strålningen påverkar på längre sikt, vad tänker ni om det?

– Vi tittar på hur exponeringen av radiovågor påverkar människor. När det gäller användning av mobiltelefon anser vi att det av försiktighetsskäl fortfarande är befogat med en rekommendation att använda handsfree. När det gäller wifi finns det ingen vetenskapligt grundad misstanke om hälsorisk och då är det inte rimligt att använda sig av försiktighetsstrategier.

Torsten Augustsson förklarar att om man sitter framför en dator som är uppkopplad på ett trådlöst nätverk kan man utsättas för en högre exponeringsnivå av radiovågor jämfört med vad man annars gör i samhället. Dock är exponeringen låg i förhållande till gällande gränsvärde och ungefär en hundradel jämfört med den man kan utsättas för om man pratar i mobiltelefon och håller den mot örat.

– Mobilanvändning är den vardagstillämpning som kan ge klart högst exponering för radiovågor, och i detta fall finns en svag misstanke om hälsorisk.

Läs också:

Bloggare kritiserar Örebroforskare: "Strålningen från trådlösa nätverk är för svag för att skada DNA"