Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strängare lag för djur

Annons

Skarpare och tydligare. Samtidigt mer flexibel. Så ska den nya djurskyddslagen bli enligt utredningen som kom i går. Ambitionen är bra. Nu gäller det att detaljerna hänger med.

Det finns en rad förslag i utredningen som kommer att landa mjukt i allmänhetens syn på hur vi människor ska bete oss mot djur till exempel förbud mot avel som förhindrar att tamdjur kan leva så naturligt som möjligt. I dag har vi ”vackra” hundar som får betala sin skönhet med andningsproblem eller annan form av mänsklig avelskonst.

Den nya djurskyddslagen, som ännu är ett utredningsförslag, ska peka ut målen och lämnar detaljerna till myndigheterna. Jordbruksverket ska få en större möjlighet att i takt med nya kunskaper ändra på föreskrifterna som i detalj reglerar vad som är bra och dålig djurhållning.

Det är en bra inriktning. Forskning, erfarenhet och avslöjanden lägger hela tiden till ny kunskap. Därför är det bra att djurskyddslagen bildar en ram och att myndigheterna kan uppdatera bestämmelserna. Vårt mänskliga ansvar som högst i maktordningen är att behandla djur på en moraliskt hög nivå.

Sjölejon och elefanter förbjuds på cirkus. Det borde ha varit förbjudet för länge sedan. Cirkus är en plats för nöje och inte en arena att visa upp djur som tvingas utföra konster och leva ett liv i kulisserna som strider helt mot deras naturliga instinkter. En sorgsen elefant gör ingen människa glad.

Utredningen föreslår förbud mot tidelag, alltså sexuellt umgänge med djur. Tidelag försvann som brottsrubricering i Sverige 1944. Den gamla lagen betraktade djursex som en mänsklig perversitet. Och sådana människor skulle straffas enligt dåtidens lagstiftare.

Den nya djurskyddslagen vänder på perspektivet. Nu handlar det om att skydda djuren från olika övergrepp. Sex jämställs på så sätt med andra former av vanvård av tamdjur som matbrist och trånga boxar. Problemet med att straffbelägga tidelag är att många av de skyldiga människorna behöver hjälp. Det synsättet måste också finnas kvar men regleras av annat är djurskyddslagen.

Kattägare ska också tvingas skärpa sig. Det blir lika viktigt att märka och registrerar katter som hundar. Helt rätt. För katter är precis lika värdefulla sällskapsdjur som hundar.