Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Striden i kyrkan fortsätter

Striden inom kyrkopolitiken i nybildade Nora bergslagsförsamling är inte över. När det nyvalda och omtvistade kyrkorådet i veckan skulle välja arbetsutskott och ordförande i detta bröt striden ut på nytt.
- Det är kutym att kyrkorådets ordförande också är ordförande i arbetsutskottet, säger Posk-talesmannen Torkel Freed.

Det tog tre sammanträden i nyvalda kyrkofullmäktige innan ett nytt kyrkoråd kunde utses och nyvalde ordföranden Peter Bernövall, Posk, kunde ta över rollen som församlingens starke man. Men bakslaget kom nästan direkt, när ett arbetsutskott och en ordförande i detta skulle väljas under kyrkorådets första sammanträde.

-Det är både brukligt och naturligt att kyrkorådets ordförande också är ordförande i arbetsutskottet, säger Torkel Freed. Men innan vi gick till omröstning kollade vi med övriga och då fick vi reda på att Ralph Arenrud i Vår kyrka tänkte föreslå Eija Ahonen Pettersson som ordförande i arbetsutskottet.

Diskussionerna i kyrkorådet gav Torkel Freed och de övriga i Posk-gruppen klarhet i att Peter Bernövall inte skulle bli vald till ordförande i arbetsutskottet.

-Vi insåg att vi inte skulle få majoritet för vårt förslag och då begärde vi bordläggning, suckar Freed. Att det här innebär fortsatta problem går inte att komma ifrån, och en situation där kyrkorådets ordförande inte är ordförande i arbetsutskottet skulle göra arbetet väldigt tungt och skapa svåra villkor.

Den parlamentariska situationen i kyrkorådet är mycket oförutsägbar, då fyra av 15 ledamöter representerar de före detta församlingarna Viker och Järnboås – och inte någon nomineringsgrupp. Dessa fyra ledamöter kan få en vågmästarroll så snart oenighet finns i någon fråga. Av övriga elva ledamöter har Posk fem platser, socialdemokraterna tre platser, Vår kyrka två platser och kyrkohedern en plats.

-Frågan om hur arbetsutskottet ska väljas kommer vi nu att åter ta upp i kyrkofullmäktige, säger Torkel Freed. Där kommer vi att föreslå att kyrkorådets ordförande och arbetsutskottets ordförande är samma person.

Den maktkamp som pågår kan riskera att fördröja beslut och göra arbetet i församlingen svårare.

-Jag är besviken på hur de agerar, säger Torkel Freed och syftar till att Vår kyrka och socialdemokraterna väljer att försöka rösta in en egen ordförande. Kanske har vi varit alltför naiva igen, men det här är ett steg i fel riktning.

Vår kyrkas talesman Ralph Arenrud håller inte med om att hans förslag med Eija Ahonen Pettersson som ordförande i arbetsutskottet skulle innebära att arbetssituationen i församlingen försvåras.

-Nej, jag anser att Eija har så hög kompetens att hon är väldigt lämplig som ordförande i arbetsutskottet, säger Arenrud. Och med två olika ordförande blir det dubbel kompetens.

Men det är brukligt att kyrkorådets ordförande också är ordförande i arbetsutskottet och att det här kan innebära en tungjobbat mandatperiod?

-Jag tror inte det behöver bli tungjobbat. Och skulle det ändå bli så kan inte vi rå för den situation vi har efter valet