Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strokerehabilitering är lika viktig för alla åldrar

Socialstyrelsen har gjort en utvärdering av strokedrabbade i landet. Allt färre insjuknar och avlider i stroke. Samtidigt finns stora brister i uppföljning och rehabilitering efter en stroke och de regionala skillnaderna inom många områden är stora.

Det är glädjande att färre drabbas av stroke och att färre avlider. 

Akutomhändertagandet är bra men sen när man kommer hem så saknas rehabilitering oftast. De drabbade skickas ofta hem alltför snabbt utan någon rehabiliteringsplan eller uppföljning. 

Detta kan inte accepteras. Det behövs organisatoriska förändringar och mer resurser till rehabilitering.

Det måste vara möjligt för en strokedrabbad på äldreboende att få hjälp med sin rehabilitering.

Den som drabbas av en stroke och är över 65 år har det extra svårt. Då står man inte först i kön för att få rehabilitering av regionen. Bor du sedan på ett äldreboende i Örebro kommun är det nästan omöjligt att få den träning som du behöver för att bättre kunna klara sig dig. 

Det måste vara möjligt för en strokedrabbad på äldreboende att få hjälp med sin rehabilitering.

För kommunen blir kostnaden lägre då den drabbade inte behöver lika mycket hjälp utan kan klara sig själv mycket bättre.

Jag uppmanar därför kommunen och regionen att lösa frågan om arbetsterapeuternas och sjukgymnasternas organisationstillhörighet.

Se till att det finns sjukgymnaster på kommunens äldre- och gruppboende. De arbetsterapeuter som finns på kommunens boenden räcker inte till.

Pia Delin

Liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel