Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strömmar påverkar klimatet

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

I våra hav finns ett antal olika havsströmmar som genom att transportera kallt eller varmt vatten från ett område till ett annat påverkar klimatet på många ställen runt jorden.

Den välkända dimman över San Fransisco är ett exempel på hur en kall havsström, den kaliforniska strömmen, påverkar ett område. En annan välkänd, för vår del, havsström är Golfströmmen. Den för varmt vatten från Mexikanska golfen via Sargassohavet upp till Nordatlanten och medför att Skandinavien har ett relativt milt klimat jämfört med andra områden på samma nordliga breddgrad. Den månatliga medeltemperaturen på öarna Røst och Værøy i Norge är till exempel över noll grader trots att de båda ligger norr om polcirkeln.

En av de största strömmarna

Ett annat exempel på dess påverkan är att temperaturskillnaden mellan Norge och Kanada, som ligger på samma breddgrad, är i genomsnitt 30 grader. Golfströmmen är en av de största havsströmmarna och är en del av en havsström som går runt hela jorden. Den är i genomsnitt 80-150 km bred och 800-1200 meter djup och har en hastighet på 2 m/s vid havsytan. När den når upp i Nordatlanten börjar den mattas av, vattnet sjunker och till slut börjar vattnet åter föras söderut genom att bli en del av den södergående nordatlantiska djuphavsströmmen.