Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strunt är strunt och snus är snus

Annons

Svar  på Lars Strömans ledarartikel i NA den 3 mars.

För mig är kampen för det svenska snuset en principfråga. I dag diskrimineras en svensk produkt och svenska företag på det som ska vara en fri och öppen marknad. Det tycker jag är orimligt. Jag vill verka för tillväxt, handel och frihet från politiska pekpinnar - och EU:s snusförbud är raka motsatsen till detta. Därför kämpar jag för svenskt snus i hela EU.

Ledarskribent Ströman målar upp motsättningar som inte finns. Bara för att man driver att snus ska vara tillåtet i hela EU, så innebär det förstås inte att man inte kan driva andra frågor också. Jag driver företagarfrågor. Om att handeln ska bli friare, företagsklimatet bättre och Bryssel-byråkraterna färre. För mig är EU:s hantering av det svenska snuset ett tydligt exempel på hur handel hindras, företagande bromsas och byråkrater överreglerar. Därför driver jag den här frågan.

EU kan inte förbjuda snuset i Sverige och kommer inte heller att kunna göra det om exportförbudet hävs.

Snuset i Sverige är skyddat av det svenska anslutningsfördraget i EU, så det finns inget motsatsförhållande mellan att vilja ändra reglerna i EU och att värna snuset här hemma. EU kan inte förbjuda snuset i Sverige och kommer inte heller att kunna göra det om exportförbudet hävs. I den här frågan kan vi alltså både snusa prillan och ha den kvar (för att travestera ett välkänt ordspråk).

Snuset kanske är en struntfråga för Ströman, men för mig handlar om principer.

Jörgen Warborn

Moderaterna, entreprenör och toppkandidat i EU-valet

Svar direkt:

Med en gemensam marknad för snus kommer det att finnas snusbyråkrater i Bryssel.

Jag har aldrig påstått att snuset är en struntfråga. Men här gäller en enkel princip: Om snus ska få säljas i hela EU måste det också göras en gemensam reglering av marknaden. Och den regleringen kommer garanterat inte att vara identisk med de regler som gäller i Sverige i dag. Att prata om färre Brysselbyråkrater är klassisk populism. En gemensam marknad måste också administreras av gemensamma byråkrater. Med en gemensam marknad för snus kommer det att finnas snusbyråkrater i Bryssel.

Lars Ströman

politisk redaktör, NA

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons