Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strunta i elväg, kör godset direkt till Örebro

En elektrifierad landsväg kan snart vara verklighet mellan Örebro och Hallsberg – ett fantastiskt tekniksprång! En riktig prestigeinvestering på hög teknisk nivå. Utmaningen verkar ligga i att lösa transporterna på ett så miljövänligt och ekonomiskt sätt som möjligt och här vill man lösa problemet med att elektrifiera vägsträckan. Kriteriet för en elektrisk väg är att godsvolymerna är stora och flödet är frekvent, och så verkar det ju vara mellan Hallsberg och Örebro.

Men som gammal logistiker kan jag inte låta bli att fundera på om man verkligen har tänkt rätt.

Jag vill påstå att sträckan Hallsberg – Örebro redan är elektrifierad – om man håller sig kvar på järnvägsspåret! Huvuddelen av allt gods går i dag via så kallade kombiterminaler där godset lastas om från tåg till lastbil, och den huvudsakliga kombiterminalen i Örebroområdet finns nu i Hallsberg. Men om nu huvuddelen av godset ska till Örebro med omnejd så vore det väl bättre om godset lastades om på en kombiterminal i Örebro? Så ursäkta hallsbergare; men varför stanna hos er när godset ändå ska till Örebro?

Kan lösningen i stället vara så enkel som att bygga en ny kombiterminal i Örebro? Inte lika prestigefullt som en elektrisk landsväg med el-lastbilar förstås, men jag är ganska säker på att det vore en billigare lösning och med lika stor (liten?) miljöeffekt. Jag är också ganska säker på att en ellandsväg är en fantastisk lösning – men inte här.

Leif Andersson

Lindesberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel