Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Student stängs av efter fusk – inspirerades av annan grupps arbete

I studenternas skriftliga arbete fanns stora likheter med en annan grupps arbete.
Arbetena var så lika att det till och med fanns ett identiskt stavfel i texterna.
Nu stängs en av studenterna av från Örebro universitet.

Annons

Det var en lärare som fattade misstankar mot två studenter som skrev en inlämningsuppgift tillsammans. När läraren granskade uppgiften såg hon att flera avsnitt hade stora likheter med en annan grupp studenters uppgift.

Eftersom läraren misstänkte plagiat gjordes en anmälan till Örebro universitets disciplinnämnd, som beslutade att stänga av en av studenterna. Enligt studenten själv beror likheterna i texterna på att han sett den andra gruppens arbete. Han erkänner att det blivit fel, men uppger att han inte menade att plagiera.

Den andra studenten uppger samma sak. Hon fick ta del av den andra gruppens arbete via en kurskamrat eftersom hon av personliga skäl haft svårt med studierna under en period. Studenten ville se hur gruppen hade lagt upp sitt arbete och få inspiration. Hon uppger att hon och den nu avstängda studenten jobbade var och en för sig, innan de slog samman sitt arbete.

Universitets disciplinnämnden beslutar att stänga av den manliga studenten. Det är solklart att de båda studenterna hämtat inspiration från den andra gruppens uppgift, tycker nämnden. Likheterna är så stora att det hela inte kan vara en slump, skriver nämnden i sitt beslut.

Den manlige studenten stängs av från all undervisning i fyra veckor.