Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studentförening ledde till politiken

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Hon är uppvuxen i Vintrosa, tänkte jobba med barn men blev i stället Örebros tyngsta politiker. Lena Baastad bestämde sig tidigt för att sköta uppdraget på sitt sätt.

Vi träffas i Vintrosa, i den skog hon saknade så mycket när hon en kort period bodde mitt i stan. Här finns det gröna alldeles utanför dörren efter en intensiv dag på jobbet.

– Då är det av med jobb-kläderna och på med luvtröjan och så ut och gå.

Vintrosa är också platsen där Lena Baastad växte upp – och så klart inte tänkt återvända till. Huspriserna i Örebro och det trevliga området gjorde ändå att hon och hennes dåvarande man hamnade här.

Efter skilsmässan blev det en liten paus innan ett nytt hus dök upp. Nu bor hon här igen, nära vitsippor och natur.

Politiker var inget Lena Baastad hade planerat att bli. Framtiden var i stället inriktad på att jobba med barn, och på gymnasiet blev det barn- och fritidsprogrammet. Efter att ha varit ute och rest ett år ville söka till högskolan, och fastnade för personal- och arbetsvetarprogrammet.

– Jag hade i och för sig pedagogik som huvudämne, men förstås mer riktat mot vuxna och i anknytning till ledarskap och relationer.

Lena Baastad är den första i familjen med akademisk examen, och det var just debatten om att låta fler högskolor bli universitet som blev hennes tändande politiska gnista.

– För mig är det självklart att kunskap inte är sämre för att den delas av fler, och att det är viktigt att göra något åt snedrekryteringen till högre utbildningar. Jag är en av dem som förmodligen aldrig hade gått på högskolan om det inte hade funnits en i Örebro.

Lena Baastad engagerade sig i den S-märkta studentföreningen, och blev så småningom ordförande. Lagom när utbildningen var klar fick hon frågan om att bli politisk sekreterare för Social- demokraterna i Örebro.

– Jag rådgjorde lite med min handledare som tyckte: Det är väl den bästa skola du kan få!

Efter fyra år tänkte Lena Baastad göra något annat, men blev i stället tillfrågad om att bli ordförande i gymnasienämnden. Hon blev också partiets kanslichef. Mandatperioden därpå kom frågan om att bli kommunalråd. Hon svarade ”Nej, jag är gravid så det passar inte så bra”.

Sen gick hon hem och funderade: Vadå? Kan man inte bli kommunalråd om man har småbarn? Lena Baastad kände av hur hon som yngre kvinna inte riktigt passade in i politikermallen.

Fortfarande händer det att folk kommer folk fram till henne och säger: ”Du är så snygg Lena”. Då kontrar hon: Jag är bra också!

– De menar ju inget illa, men ...

Hon avslutar inte meningen. Att många tycker sig ha rätt att kommentera hur kvinnor ser ut, det är bara en extra komplikation med att vara en offentlig politiker och kvinna. De mer obehagliga delarna är inte lika enkla att ta upp.

– Jag tar gärna kritik för beslut, men görs det till något personligt kan jag känna rent obehag. En del är ju extremt skickliga med små antydningar. Är det du som styr? Är det inte en man bakom? Hon konstaterar att manliga politiker knappast ifrågasätts på samma sätt. Därför tog hon ett beslut innan hon kandiderade till sitt första tyngre uppdrag.

– Jag bestämde mig för att tänka efter: Vad är det jag vill stå för i mitt ledarskap? Att det är jag som definierar det ledarskapet, ingen annan. Och det har varit jätteskönt för mig att veta mina värdeord och ledord. Det finns så många som vill berätta för mig hur jag borde göra. Ofta är det helt motstridiga åsikter dessutom.

På frågan vad hon skulle göra om hon inte var politiker svarar hon ganska brett: Något inom personalområdet, med utvecklingsprojekt eller ledarskapsfrågor.

– Jag är inte orolig för att min kompetens inte skulle vara värd något någon annanstans. Men börjar man fundera för mycket är det lätt att också börja förflytta sig mentalt.

När Lena Baastad var i tonåren började hennes mamma ha politiska uppdrag (och har fortfarande), men hemma pratades det mer värderingar än partipolitik. För Lena Baastad bottnar även den ibland så praktiska kommunpolitiken också i just ideologi.

– Det är långsiktigt arbete och det finns mycket kvar att göra för att minska klyftorna. Att skapa förutsättningar för fler jobb påverkar så väldigt många.

Vilka tre frågor tror du att valet kommer handla om?

– Jobb, skola och oss politiker som personer, det har ju blivit så.

Vilka är de tre viktigaste utmaningarna?

– Fler människor i jobb, klara skolan bättre och i Örebro att ompröva vissa saker: Ska vi kunna fortsätta utvecklas som en modern kommun kan vi inte heller behålla allt. Det handlar om arbetssätt i organisationen.

Lena Baastad (S)

Ålder: 40 år

Familj: Dotter 13 år, son snart 8 år, nyligen omgift.

Bor: Villa i Vintrosa.

Tidigare jobb: Rensat fisk på Island och plockat äpplen på Nya Zeeland under ett sabbatsår efter gymnasiet. Hade flera olika butiksjobb under studietiden: Konsum i Garphyttan, Ica i Vintrosa, Teliabutiken i Karlskoga och Marieberg. Efter avslutat PA-program politisk sekreterare.