Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stum kvinna fick gå med bruten höft

En funktionshindrad äldre kvinna på ett gruppboende som brutit höften ordinerades Alvedon och gångträning. Kvinnan fick lida mycket eftersom hon inte talar och berätta hur hon mår. Händelsen har anmälts till Socialstyrelsen, enligt Lex Maria.

Kvinnan, som bor på ett gruppboende som Kumla kommun ansvarar för, ramlade i höstas. Först bedömdes inte hennes skador som en fraktur, i stället ordinerades hon alvedon och gångträning. Hon gjorde dock vissa framsteg och blev bättre för var dag. Men så blev hon sämre och ville varken gå eller stå.

Kontakt med läkare

Gruppboendet har vid flera tillfällen varit i kontakt med läkare, och hembesök har varit inplanerat men blivit framskjutet. I december kom kvinnan till röntgen, och den visade att hon fått en höftfraktur. Kort därefter opererades kvinnan, och efter en dryg vecka på sjukhus fick hon åka hem igen.

Det tog tre och en halv vecka efter fallet, och två veckor innan patienten kom till sjukhus för undersökning.

Lidande för kvinnan

Det medförde ett lidande för kvinnan som inte kan tala, skriver Kumla kommun. Missförstånd och dålig kommunikationen mellan ansvarig vårdpersonal kan vara en förklaring till det inträffade, skriver kommunen vidare i anmälningen till Socialstyrelsen.

Kvinnan uppges nu må bra och kan gå med stöd.