Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Succé för Kammarorkestern på Nobelfesten

Under årets Nobelfest stod Svenska Kammarorkestern för den musikaliska underhållningen. NA fick dagen efter en pratstund med Gregor Zubicky, nyvaken konstnärlig ledare för musikerna.

Läs också: Svenska kammarorkestern på nobelfesten

Bilder från repetitionen i Blå hallen

Hur var det att spela på Nobelfesten?

- Det var verkligen en upplevelse som inte liknar något annat. Det är ett evenemang som, även om man sett det på TV och förstår att det är komplext, så har man egentligen ingen aning. Det är så många bitar som ska fungera. För vår del var själva utmaningen och att lyckas bland det roligare vi varit med om. Och det var väldigt uppskattat. Folket från Nobel sa att det var den bästa musikunderhållningen de haft.

Hur mäter det här sig med era andra spelningar?

- Det står ju egentligen i en kategori för sig. Jag vill påstå att vi vann matchen. Vi var väldigt upprymda efteråt.

Fick ni träffa nobelpristagarna?

- Nej, det gjorde vi inte. Men personlgen träffade jag i alla fall Patti Smith. Hon var väldigt söt och trevlig. Men det var nog en större upplevelse för mig än för henne.

Har du något spännande nobelskvaller?

- Inget skvaller, men mitt under dessertparaden, som är höjdpunkten, så gick servitörerna genom orkestern och en stackare tappade en tallrik på trapppen så det blev ett jävla väsen. Men ingen av oss tappade takten, utan spelade vidare som det inte hänt.

Vad betyder det för orkestern att få ett sådant här uppdrag?

- Det har ju definitivt placerat oss i ett mycket större medvetande än något annat kunde ha gjort. Bara de som var i publiken var ju många så kallade viktiga människor. Vad vi gör med exponeringen som vi fått återstår att se.