Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Succé för örebroaren Annelis nybörjarkurs i akvarellmålning – digitala studiecirklar hyllas: "En klar ökning i och med pandemin" 

På ABF Örebro län har studiecirklar och föreläsningar fortsatt under pandemin. Snabbt ställde man om till digitala lösningar och resultatet är positivt.
– Det är glädjande och viktigt att vi kunnat fortsätta nå ut med folkbildning, säger Nina Norén, verksamhetsutvecklare på ABF i Örebro län.

När pandemin slog till var det aldrig aktuellt för ABF att ställa in verksamheten. Istället tog man nya grepp både när det gäller studiecirklar och föreläsningar.

– Vi hade lite tur eftersom ABFs nya konferenslokal med sin avancerade teknik precis hade blivit klar. Det gjorde att vi ganska enkelt kunde börja livesända och spela in majoriteten av höstens föreläsningar, säger Nina och fortsätter:

– Vi märkte ett gensvar hos publiken och såg dessutom en ökad tillströmning av intresserade som av olika anledningar inte kan ta sig hemifrån. Det har blivit ett uppvaknande för oss och vi kommer definitivt att fortsätta livesända ABFs öppna föreläsningar efter pandemin.

Här kan du se och söka bland ABF Örebro läns digitala cirklar och övrig distansverksamhet

Men det är inte bara föreläsningarna som skett digitalt. Också flera studiecirklar har genomförts på distans och erfarenheterna är goda berättar Nina, som fortsätter:

Folkbildning är en väktare av demokratin. Alla människors lika värde och rättigheter är djupt förankrat inom ABF och det är därför viktigt att studiecirkelverksamheten fortsätter även under en pandemi. Under våren kommer vi därför att fortsätta erbjuda cirklar på distans.

Här kan du läsa mer information om ABF Örebro län

Anneli Jöesaar är en av de cirkelledare på ABF som ställt om. Hennes nybörjarcirkel i akvarellmålning på distans har blivit en succé.

– Det har fungerat jättebra. Tack vare ABF har vår mötesplats varit Teams och deltagarna har följt undervisningen via sina skärmar och målat hemma. Själv har jag suttit i min ateljé och filmats av två kameror som jag växlat mellan. Den ena filmade mitt ansikte och den andra filmade när jag målade, berättar Anneli och fortsätter:

– Alla deltagare har därför tydligt kunnat se mina penseldrag via sina skärmar, vilket kan vara svårare när man samlas runt mig i en lektionssal. Digital undervisning gör det också möjligt att som deltagare få sitta i sin hemmabubbla och måla i lugn och ro.

Här finns kontaktuppgifter till alla ABF-kontor i Örebro län

Anneli menar vidare att undervisning på distans ger fler möjligheter att delta i folkbildning.

– Digitala studiecirklar är definitivt ett sätt att inkludera flera i gemenskap, bryta ensamhet och ge meningsfullhet. Vi har sett kvaliteter i det digitala under pandemin och jag tror att studiecirklar på distans kommer att finnas lika naturligt framöver som cirklar där man träffas fysiskt.

Läs mer om Anneli Jöesaars distanskurs "Akvarell för nybörjare" här

Hon får medhåll av Nina Norén på ABF.

– Jag är övertygad om att cirklar på distans kommit för att stanna, även om tanken med ABFs studiecirklar är att ses i verkligheten och folkbilda varandra. Det tror jag också många längtar efter idag, säger hon men påpekar också att den tekniska utvecklingen lett till ökade digitala klyftor.

Nina igen:

– Behovet av folkbildning i digitala verktyg är stort och det är något som vi på ABF tar med oss för att bygga vidare på, avslutar Nina Norén på ABF i Örebro län.

Vill du bli cirkelledare? Klicka här

Kort om ABF

● Arbetarnas Bildningsförbund (ABF) bildades 1912. Bakom grundandet stod Socialdemokraterna, LO och Kooperativa Förbundet.

● ABF är Sveriges ledande studieförbund. De erbjuder studiecirklar, kurser, föreläsningar samt kulturarrangemang i alla landets kommuner.

● Studiecirkeln är grunden i ABFs verksamhet. I en studiecirkel får du studera, diskutera eller öva dig på något tillsammans med andra. Till exempel studera engelska, diskutera miljöfrågor eller spela gitarr. Förutom studiecirklar erbjuds även kurser, föreläsningar och kulturevenemang.

● ABF kämpar för att utjämna klasskillnaderna, och för att ge alla samma möjligheter, oberoende av kulturell bakgrund, bostadsort eller ekonomisk situation.

Ovan artikel är framtagen av Bonnier News Brand Studio och ABF Örebro Län och är ej en artikel av nyhetsredaktionen.

Fler artiklar i
ABF Örebro län
ANNONS FRÅN ABF ÖREBRO LÄN

Succéprojektet förlängs – Åsa på ABF Örebro län är tacksam: "Inte så enkelt för dem som aldrig har gått i skolan som barn"

På Trappan får utlandsfödda kvinnor hjälp att hitta rätt på arbetsmarknaden och bygga upp sitt...
ANNONS FRÅN ABF ÖREBRO LÄN

Succé för örebroaren Annelis nybörjarkurs i akvarellmålning – digitala studiecirklar hyllas: "En klar ökning i och med pandemin" 

På ABF Örebro län har studiecirklar och föreläsningar fortsatt under pandemin. Snabbt ställde man...
ANNONS FRÅN ABF ÖREBRO LÄN

Emelie på ABF Örebro Län stöttar lokala initiativet Folkets Trädgård i Ställdalen: ”Att lära känna varandra är förutsättningen för en levande bygemenskap ”

Folkets Trädgård i Ställdalen har under sommaren blivit den mötesplats för byborna som...
ANNONS FRÅN ABF ÖREBRO LÄN

Jörgen jobbar för att minska utanförskap: " Ensamhet är som en folksjukdom"

De flesta av oss upplever ensamhet då och då. För några dröjer sig känslan kvar under lång tid....
ANNONS FRÅN ABF

Ewa och Tantpatrullen i Örebro slåss för rättvis ekonomi - "Kvinnor ska kunna leva på sin pension"

Kanske har du sett dem, de sjungande och skanderande kvinnorna i sina röda baskrar och likaledes...