Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Succéprojektet förlängs – Åsa på ABF Örebro län är tacksam: "Inte så enkelt för dem som aldrig har gått i skolan som barn"

På Trappan får utlandsfödda kvinnor hjälp att hitta rätt på arbetsmarknaden och bygga upp sitt språk.
Nu förlängs det framgångsrika projektet med ytterligare två år.
– Vi vill ge dem både självförtroende och arbete, säger Åsa Wilson på ABF Örebro län.

Projektet har pågått i tre år och får nu leva vidare i två år till, tack vore medel från Europeiska socialfonden.

– Vi är så tacksamma över att få fortsätta. Det finns inte så många alternativ för kvinnorna som vi arbetar med, säger projektledaren Åsa Wilson.

Trappan Resurscenter drivs av ABF Örebro län i samarbete med Arbetsförmedlingen, Örebro kommun, Öbo och Region Örebro län. Deltagarna är långtidsarbetslösa, utlandsfödda kvinnor.

På Trappan får kvinnorna studera svenska och samhällskunskap, samtidigt som de får knyta kontakter med arbetsgivare.

– Deltagarna får möjlighet att prova på olika yrken och olika arbetsplatser. De får lära sig hur olika arbetsplatskulturer fungerar och vad som krävs för att få jobb. Det är inte alltid självklart för den som aldrig försörjt sig på en europeisk arbetsmarknad.

Läs mer om Trappan här och hitta all nödvändig information

Projektet har hittills varit mycket lyckat. Före pandemin hade 25 procent av deltagarna som lämnade projektet en anställning. Drygt 30 procent har gått vidare till andra studier.

– Målet är att deltagarna ska ha en plan för framtiden. Veta vad de vill göra och vad nästa steg är för att ta sig dit, säger Åsa Wilson

Många kvinnor kommer till Trappan efter att ha blivit underkända på de vanliga kurserna i Svenska för invandrare.

– Vuxenstudier i Sverige bygger mycket på eget ansvar och självstudier. Det är inte så enkelt för dem som aldrig har gått i skolan som barn. Det vi lärde oss på lågstadiet var egentligen mest hur man lär sig saker. Alltså få en studieteknik.

Här finns kontaktinformation gällande Trappan

Den som är ny i Sverige får läsa ungefär två år på SFI. Men många skulle behöva mycket längre tid på sig för att erövra ett nytt språk och ta sig ut på arbetsmarknaden, menar Åsa Wilson.

– Den som är född i Sverige får ju tolv års utbildning innan någon förväntar sig att de ska ut och hitta ett jobb. Den som flyttar till Sverige får några år på sig, även om de aldrig har gått i skolan förut. Det är klart att det blir en omöjlig situation för många, säger Åsa Wilson.

På schemat finns också mycket friskvård och träning, både i klarrummet och på Friskis och Svettis, där kvinnorna får prova olika träningsformer.

– Många av kvinnorna kämpar med hälsan. De har tillbringat hela livet med att ta hand om andra och inte fått så mycket tid kvar för att ta hand om sig själva.

Här kan du läsa mer information om ABF Örebro län

När ABF bildades för hundra år sedan, var grundtanken att ge utbildning åt arbetare som inte hade råd med högre studier. Projektet Trappan för den traditionen vidare i dag.

– Vi är tillbaka i samma tanke, att alla ska få inte bara en chans, utan många chanser, till utbildning, också de som har det svårast i det offentliga utbildningssystemet. Det är där ABF och folkbildningen kommer in, säger Åsa Wilson.

Under pandemin har heltidsundervisningen flyttat ut på nätet i form av dagliga utskick av filmer och ljudfiler. I stället för dagliga lektioner i klassrummet, får deltagarna ett mindre antal privatlektioner.

– Det är klart att alla saknar gemenskapen i klassrummet, men privatlektioner är ändå ett fint sätt att hålla kontakten med alla våra deltagare, säger Åsa Wilson.

Här hittar du alla kontaktuppgifter till personal och kontor hos ABF Örebro län

Kort om ABF

● Arbetarnas Bildningsförbund (ABF) bildades 1912. Bakom grundandet stod Socialdemokraterna, LO och Kooperativa Förbundet.

● ABF är Sveriges ledande studieförbund. De erbjuder studiecirklar, kurser, föreläsningar samt kulturarrangemang i alla landets kommuner.

● Studiecirkeln är grunden i ABFs verksamhet. I en studiecirkel får du studera, diskutera eller öva dig på något tillsammans med andra. Till exempel studera engelska, diskutera miljöfrågor eller spela gitarr. Förutom studiecirklar erbjuds även kurser, föreläsningar och kulturevenemang.

● ABF kämpar för att utjämna klasskillnaderna, och för att ge alla samma möjligheter, oberoende av kulturell bakgrund, bostadsort eller ekonomisk situation.

Ovan artikel är framtagen av Bonnier News Brand Studio och ABF Örebro län och är ej en artikel av nyhetsredaktionen.

Fler artiklar i
ABF Örebro län
ANNONS FRÅN ABF ÖREBRO LÄN

Succéprojektet förlängs – Åsa på ABF Örebro län är tacksam: "Inte så enkelt för dem som aldrig har gått i skolan som barn"

På Trappan får utlandsfödda kvinnor hjälp att hitta rätt på arbetsmarknaden och bygga upp sitt...
ANNONS FRÅN ABF ÖREBRO LÄN

Succé för örebroaren Annelis nybörjarkurs i akvarellmålning – digitala studiecirklar hyllas: "En klar ökning i och med pandemin" 

På ABF Örebro län har studiecirklar och föreläsningar fortsatt under pandemin. Snabbt ställde man...
ANNONS FRÅN ABF ÖREBRO LÄN

Emelie på ABF Örebro Län stöttar lokala initiativet Folkets Trädgård i Ställdalen: ”Att lära känna varandra är förutsättningen för en levande bygemenskap ”

Folkets Trädgård i Ställdalen har under sommaren blivit den mötesplats för byborna som...
ANNONS FRÅN ABF ÖREBRO LÄN

Jörgen jobbar för att minska utanförskap: " Ensamhet är som en folksjukdom"

De flesta av oss upplever ensamhet då och då. För några dröjer sig känslan kvar under lång tid....
ANNONS FRÅN ABF

Ewa och Tantpatrullen i Örebro slåss för rättvis ekonomi - "Kvinnor ska kunna leva på sin pension"

Kanske har du sett dem, de sjungande och skanderande kvinnorna i sina röda baskrar och likaledes...