Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SUF hamnade i skottgluggen

Mandatperiodens sista kommunfullmäktige bjöd på en ordväxling om Sydnärkes utbildningsförbund, SUF, och de avgifter som medlemskommunen Laxå betalar.

Diskussionen uppstod efter moderata ledamotenYlva von Scheeles inledning när årsredovisningen för 2013 skulle godkännas.

– Alléskolan har en stabil ekonomi på grund av många elever från andra kommuner och det är en god arbetsstämning.

Som andre vice ordförande i direktionen för  Alléskolan beskrev hon att mycket pengar från Laxå kommun går dit, drygt 31 miljoner kronor 2013, och att man inte bör höja det stödet.

Bo Rudolfsson (KD) konstaterade att Laxå kommun årligen betalar 115 000 kronor per 16-19-åring oavsett om de går på skolan eller inte. Han jämförde med den interkommunala ersättningen för samhällsprogrammet som är 80 000 kronor per år och elev och byggprogrammet som är 120 000 kronor per år.

– Så frågan om SUF får bli ett uppdrag för den nya kommunstyrelsen. Men vi betalar även overheadkostnader så i praktiken, om jag har rätt, så sponsrar vi de kommuner som inte är med i Suf. Och det bör diskuteras, tyckte Rudolfsson.

Tommy Holmquist (S), kommunstyrelsens ordförande, sade att han gladde sig över att informationen nu kom fram.

– Vi har inte haft något grepp om frågan innan, sade han.

Ylva von Scheele menade att hon inte fått någon inbjudan till kommunstyrelsen för att informera.

Kommunfullmäktiges ordförande Roland Karlsson (S) tyckte att både ordförande och ekonom från SUF borde ha bjudits in till fullmäktige.

– Då hade vi fått en ordentlig genomlysning.

Bo Rudolfsson fortsatte att ifrågasätta utan mer sifferexercis.

– Ska vi verkligen ha en skola med alla program. Vad händer om vi tar bort program? Det är ju en fråga om den politiska inriktningen var SUF ska gå. Det är kanske det vi ska diskutera.

Då backade Tommy Holmquist och sade att han haft samma åsikter och ställt samma frågor i presidiet. Men att det inte är en enkel ekvation att få ihop när till exempel deltagarantalet sjunker. Men en utredning från SUF är på gång liksom ett förslag.

– Så jag vill inte gå in i diskussion med dig Bo Rudolfsson hur gärna du än vill, avrundade Holmquist debatten.

När årsredovisningen godkänts, direktionen och de enskilda förtroendevalda beviljats ansvarsfrihet fortsatte sammanträdet utan några diskussioner. De enhälliga beslut som då togs var bland annat nya bestämmelser om omställningsstöd och pension för förtroendevalda och regler för partistöd.