Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Superhelg värd miljoner

Helgen i Örebro med Melodifestivalen, Årets bild, Örebro 2010 och den allsvenska fotbollens upptaktsträff kan bli guld värd för kommunen.

– Otroligt bra! Vi ska göra en utvärdering av helgens evenemang, men redan nu vet vi att de inslag om Örebro som fanns i SVT:s ”Gomorron Sverige” veckan före Andra chansen värderas till hundratusentals kronor om vi hade köpt likvärdig reklamplats i tv, säger turistchefen Björn Fransson.

Handeln gladHandeln i centrala Örebro gör också tummen upp för evenemangen.

– Det är svårt att mäta PR-värdet av positiv redaktionell text. Man kan inte köpa den typen av PR. Vi hade dessutom tur med vädret. Det handlar i ett längre perspektiv om tiotals miljoner, gissar City Örebros vd Stina Storm.

– Men vi kan konstatera att våra medlemmar är väldigt glada och nöjda. Det var bra drag på stan fredag, lördag och det var bra tryck i kommersen.

– Vi har också en mätning på gång, men erfarenheten från Västerås, som arrangerat Melodifestivalen tidigare, visade att handeln där ökade med 10-15 procent under de här dagarna, förklarar Stina Storm.

Det fanns kritik för att kommunen la ned 1,2 miljoner kronor på att locka hit Melodifestivalen Andra chansen?

– Ja, men den summan får vi igen många gånger om, säger Björn Fransson.

– Samtliga arrangemang den här superhelgen var ett led i att positionera Örebro som en plats för stora möten. Och bättre medialt genomslag än att arrangera en del av Melodifestivalen kan man inte få.

– Det lär dröja innan vi får lika stort medial bevakning av ett arrangemang här i stan.

Jämför med Flack

Stina Storm drar paralleller med Peter Flacks revyer.

– Tv-sändningarna från revyerna göra att man bussar hit folk från hela Sverige och det är värt oerhört mycket. Utan de här aktiviteterna skulle Örebro vara mycket gråare, säger hon.

Nu laddar stan om för kungafamiljensbesök i augusti. Räkna då med en ny mediainvasion i Närke.