Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Supernollan sa mest om respekt för ÖSK

Måndagen var ÖSK:s dag i dubbel bemärkelse. Lovord och muntra tongångar på den allsvenska upptaktsträffen i Malmö samtidigt som beskedet kom hemma i Örebro att speldirigenten Nordin Gerzic slipper åtal.
Då är det bara att invänta att spelet ska börja!

Jag börjar samla på mig en hel massa allsvenska upptaktsträffar vid det här laget. Men det var i mitt i samtalet med förre ÖSK-tränaren Stefan Lundin som det slog mig – aldrig har så många pratat så ensidigt positivt om klubben. Det var Lundin den förste att medge.

Kalmars demontränare Nanne Bergstrand tippade guldet till Närke. På en annan fråga svarade nästan var femte expert (18,8 procent) i det församlade fotbolls-Sverige att ÖSK kan vinna guld inom tre år.

För mig var det ändå denna siffra som sa allra mest: 0,0 procent tror att ÖSK åker ur allsvenskan 2011. Inte ett enda knapptryck! Endast tre lag klarade sig lika bra i den mätningen.

Det om något är det slutgiltiga beviset på att i år tar Sverige ÖSK på allvar. Från första sparken i premiären på Gamla Ullevi.

Det är bara att gratulera klubben – från ledare, tränare, spelare och supportrar – som varit med att bygga upp denna framgångssaga på så kort tid. Man glömmer så lätt att det bara är sju år sedan klubben var nära konkurs. Sedan dess har det gått sju år av både små och stora steg uppåt i en kurva som det ännu så länge inte finns någon gräns för.

Vintern har varit tålamodsprövande. Men när nu sökarljuset åter riktas mot allsvenskan ser jag en stabil klubb som andra kassörer avundsjukt blickar mot. Och en spännande trupp där min tveksamhet i nuläget mest kretsar kring att den tänkta grundstommen fått lite för begränsad speltid tillsammans på försäsongen. Å andra sidan verkar det vara standard. Alexander Axéns Gais har använt 32 spelare – hittills.

Att i princip alla pekar ut Elfsborg som årets största guldfavorit tillhör ju numera också traditionen på dessa upptaktsträffar. För ÖSK måste därför helgens träningsseger mot Boråslaget vara en rejäl mental kick för självförtroendet.

Just det mentala spelet lär annars kunna bli den svåraste motståndaren. Ingen journalist lär längre undgå att nämna ”tilltänkta topplaget” i samma andetag som ÖSK ska beskrivas. Ingen supporter lär längre jubla över en oavgjord bortamatch mot Djurgården.

Jag kan bara hoppas att alla psyken är inställda på denna förhöjda krav-bild. Klubben tycks i alla fall vara det i och med den kaxiga målsättningen topp tre.

En annan form av uppmärksamhet fick sin slutpunkt i och med att Nordin Gerzic inte har något rättsligt efterspel att vänta för krogbråket på Frimis. Polisrapporten talade om en ÖSK-stjärna i handbojor förd till arresten efter ingripande av vakter. Att det inte blir någon fortsättning i tingsrätten är en inte helt oväntad bedömning. Det var en händelse som handlade om lämpligheten i hans uppträdande i kombination med alkohol.

Att NA uppmärksammade detta – liksom flera andra – hade inget med utgången av rättsfallet att göra. Vi tog ställning till den fakta som fanns där och då kring en nybliven landslagsspelare som representerar en klubb med höga ideal.

I dag har Nordin Gerzic inget mer att försvara kring den händelsen. Och klubben talar äntligen tydligt om ansvar, förebild och vad som gäller som kontrakterad i ÖSK.

Bra så. Nu kan vi alla se fram mot en riktigt intressant säsong på planen.