Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Surnärke ett minne blott – nu är folk stolta över Örebro

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

I veckan passerade Örebro 150 000 invånare. En magisk gräns som inte bara är ett kvitto på att tillväxten är hög i regionen. Det är också ett bevis på att Örebro har lyckats att bygga bort en stor del av bostadsbristen. Fler har möjlighet att flytta till kommunen. Många, som är här tillfälligt, till exempel studenter, väljer att stanna kvar.

Kommunalrådet Kenneth Nilsson (S) i spetsen talar om att Örebro har en stark attraktionskraft och att fler örebroare gör samhället starkare. Det är alltid svårt att mäta nöjdhet. Det är svårt att statistiskt säkerställa, men någonstans på vägen har Örebro blivit en bättre stad att leva och bo i. Stoltheten för staden har blivit starkare. Kanske det typiskt surt närkingska har blivit svagare. Devisen ”Det går aldrig” stämmer nämligen inte på Örebro längre. Här fungerar det mesta nu för tiden.

Vad är det då som gör en stad attraktiv? Tillgång på bostäder är a och o. Få kommuner i Sverige satsar så offensivt på att få kommunen att växa som Örebro gör. Bostadsbyggandet är omfattande och byggkranarna avlöser varandra i stadsbilden. Så byggs det också mest i Örebro per tusen invånare. Med nästan 2 500 nya hyresrätter, bostadsrätter och småhus 2016 och en fortsatt intensiv byggtakt under 2017 är Örebro bäst i Sverige på att bygga nytt.

Universitetet med sitt breda unika utbildningsprogram är ett draglok i stadsutvecklingen. Få universitet kan erbjuda allt från läkarlinje och teknisk spetsutbildning till studier i juridik, musik och idrott.  Näringslivet är brett och står inte och faller med ett gigantiskt företag. Handeln är unik där de stora galleriorna fortfarande kompletteras med en omfattande småbutikshandel. Något många städer i Sverige saknar idag.

Men det som kanske lyfter staden mest är alla stora evenemang som avlöser varandra. Det krävs mod att göra Sveriges största internationella konstbiennal. Open Art roar och oroar men är också ett skyltfönster för en stad som vågar tänka utanför boxen. Live at heart började som en stor inomhuskonsertfestival. Nu har den expanderat och innehåller både föreläsningar och filmfestival. Jag vet att arrangörerna har mer planer än så. På söndag kommer julkonserten O helga natt att locka säkert 10 000 människor till Stortorget.

Det ena stora arrangemanget avlöser det andra och som någon konstaterade ”örebroarna är ute i stadsbilden mer än någonsin”. Mycket elitidrott på hög nivå, en kammarorkester av världsklass och formel 1-uppvisning i stadskärnan. Listan på evenemang som säljer staden är lång. Men framförallt är den betydelsefull för en kommuns attraktionskraft och utveckling.

Just det där att alltid vilja lite till, att inte slå sig till ro, att engagera och utveckla är viktiga krafter i en kommun. Det är något Örebro som kommun och örebroarna ska vara rädda om.