Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Susanne satsar påko-lugn verksamhet

Innan hon sätter punkt för arbetslivet vill Susanne Grundström testa ett helt eget projekt. Efter att själv ha upptäckt värdet av den lugna tillvaron på landet vill hon också dela med sig till andra.

Annons

Tystnaden är märkbar. Bara hundens skall och kornas råmanden bryter ibland igenom. Ja där finns ju vindens sus, prasslandet i lövverket och ett och annat fågelkvitter, men det är något helt annat.

Susanne kom från Stockholm som mycket ung till kommunen, men har bott på den här gården i snart tio år. Det är hennes man Lasses föräldragård som paret tagit över.

– När vi flyttade hit var det ganska igenvuxet med sly långt in på husknutarna. Nu har vi både rustat huset och röjt upp omkring.

Skaffade kor

Gården har sått obrukad i minst trettio år och stegvis har tankarna att hitta nya sätt att få en levande verksamhet fått idéerna att växa.

– För att hålla markerna öppna skaffade vi highland cattle.

Koskiten blev utmärkt gödsel och Susanne började odla i mindre skala.

– Det växer så bra och jag blir fortfarande barnsligt glad över att se grönsakslanden frodas. Att sedan få rycka upp rödbetor, koka och lägga in, är en fröjd. Jag får utlopp för någon form av skaparglädje.

Allt sedan 20-årsåldern har Susanne varit engagerad i den lokala politiken i Hällefors. Vissa perioder har politiken upptagit hela hennes arbetstid, ibland skett vid sidan av yrkeslivet. Nu när 60-årsdagen närmar sig känner hon att en ny fas i livet har börjat ta form. Barnen har för en tid sedan lämnat föräldrahemmet och skaffat egna familjer. Susanne trappar ner sitt politiska engagemang och vill göra något annat. Hon beslutade sig för att bli egen företagare.

– Tillvaron blir en helt annan här och jag tror många månniskor behöver detta – lugnet, harmonin och tystnaden plus det enkla.

Djuren gav namn-idé

Med djuren i tanken kom företagsnamnet Ko-lugn. Nu finns fem kor på gården. För första gången har Susanne nu också hund, katt, höns och ett par ankor.

– Jag har egentligen alltid tyckt om djur och natur. Min mormor som var duktig på odling har också varit något av en förebild för mig.

– När barnen var små kändes det självklart att plocka svamp, sylta och safta. Då gick det ju åt. Nu är situationen en annan.

Ett småskaligt jordbruk med kaféverksamhet vid sidan är tanken. På höskullen finns andrummet, en inredd hörna där besökare kan finna ro. I ladan planeras även för ett kök som ska byggas inför nästa säsong.

– På sikt hoppas jag kunna ta emot människor som är stressade eller utbrända. Kanske jag kan ordna mindre arrangemang med föreläsningar eller utställningar. Behovet av en motpol till det uppskruvade samhället vi lever i tror jag behövs.

Annons