Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svajigt italienskt schlagermys

Den nya italienska restaurangen Trattoria på Storgatan är trevlig, men ger ändå ett lite svajigt intryck. Det är helt enkelt något som fattas.

När den nya restaurangen slog upp sina portar för ett par år sedan hette den Casa Nostra och hade öppet på kvällstid. Maten var vällagad och den som varit där en gång kom gärna tillbaka för en rejäl pasta och ett glas rödvin.

Nu har krogen bytt namn till Trattoria, och satsar på lunchservering.

Namnet lovar förstås en italiensk meny, precis som inredningen. Ena hörnet domineras av en pizzaugn och ur högtalarna strömmar Gianna Nannini och Eros Ramazotti. Det är fint och vi gillar över huvudtaget inredningen. Det är mysigt, bara rödvitrutiga dukar som fattas för att få den riktigt italienska känslan.

När vi är där finns både pizza och pasta på menyn, precis som en kycklingrätt och en med fisk.

Salladsbordet får på sätt och vis godkänt: vitkålssallad, en tomat-och-löksallad och en italienskt smaksatt sallad av paprika och lök. Men så finns där också majs som smakar rent av illa. Vi är ganska övertygade om att den har åkt ut och in i kylen någon dag för mycket för att vara fräsch. Det ger ett dåligt intryck som sitter kvar under hela måltiden.

Kycklingfilén som serveras är stor, och smakar inte illa. Men såsen som serveras till är stabbig och potatisen smaklös. Ännu mer fel är högen med sönderkokta grönsaker som ser ut att komma från frysdisken i närmsta matvaruaffär. Det är ungefär så långt ifrån italiensk krog man kan komma, och inte särskilt gott på en svensk restaurang heller. ”Det vore bättre med ett enda salladsblad här på kanten”, konstaterar en av patrullens medlemmar mycket kort. ”Smakar som på vilken vägkrog som helst”, säger en annan av patrullens medlemmar.

Pastan serveras med fläskfilé och färska champinjoner med krämig sås och lite strödd ost på toppen. Även om vi gärna sett lite mer av osten är den mycket god, fyllig och med en distinkt smak av både välstekt kött och svamp. Portionen är dessutom riklig, så pass att vi kontorsråttor inte får i oss allt.

Fisken som serveras är sej med vitvinsås och potatis. Även här dyker de kokta grönsakerna upp och även om portionen bjuder rikligt med fiskfilé, så är smaken lam. ”Smakar som fisk alltid gör på lunchrestauranger” konstaterar patrullen.

Efter maten får vi ta kaffe i snitsiga koppar. Som tilltugg får vi en bit sockerkaka, som är saftig och god och har tung och söt smak. Den är mycket god. Även om någon i patrullen får mer än nog av den lite sliskiga italienska musiken, tycker vi att det är en restaurang med trevlig stämning och god ansats. Men köket måste bli mycket bättre om vi ska vilja gå tillbaka.