Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svalkande eller värmande moln?

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Solen värmer jorden med sina strålar varje dag, men för att vår planet inte ska bli varmare och varmare måste lika mycket strålning även sändas ut av jorden. Detta kallas jordens energibalans. Den utgående värmestrålningen är konstant under året, medan den inkommande solstrålningen här i Norden är betydligt större under sommarhalvåret.

Ett molntäcke över oss kan därför fungera som en värmande filt på vintern då den hindrar markens värme från att läcka ut i rymden. Den hindrar även solens strålar från att nå oss, men denna strålning är mycket svag under vintern. Under sommarhalvåret fungerar ett molntäcke på precis motsatt vis. Då får vi betydligt svalare temperaturer vid molnigt väder jämfört med om det hade varit soligt, eftersom solens strålar vid denna tid på året är mycket starkare än markens värmestrålning. Även vilken typ av moln som befinner sig över oss kan spela in på ifall luften mellan molnet och jordytan värms upp eller avkyls.

Låga och täta moln som består av vattendroppar har vanligtvis en avkylande effekt då de effektivt hindrar solstrålarna att nå jorden samtidigt som mycket av värmestrålningen ändå lyckas ta sig ut. Höga och tunna moln däremot, som består av iskristaller, fungerar precis tvärtom och bidrar därför till uppvärmning av både markytan och atmosfären.