Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svampen färgas orange i kampen mot våldet mot kvinnor

Häromkvällen färgades himlen alldeles orange. Det säregna ljuset spred sig över vår stad och många var förundrade över den vackra brandgula kvällshimlen. Nu är det åter dags att färga hela Örebro orange, och vi gör det i kampen för kvinnor och mot våld i nära relationer. Det internationella kvinnonätverket Zonta är en motor i denna kamp och från den 25 november till och med den 4 december kommer vårt vattentorn, Svampen, att färgas orange varje kväll. Den kommer att stå som en fackla och lysa över hela Örebro och som en protest mot våldet.

Varför orange och varför den 25 november? FN:s generalförsamling utsåg den 25 november som den Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor genom Resolution 54/134 i december 1999. Den 25 november valdes för att fira minnet av tre systrar, politiska aktivister från Dominikanska Republiken, som brutalt mördades 1960 under Rafael Trujillos diktatorskap (1930–1961). FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har tagit färgen orange som symbol för sin kampanj ”UNITE to End Violence Against Women”. UNITE etablerades år 2008 och Orange Day uppmärksammas varje 25:e i månaden för att ge fokus på den 25 november, dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, under hela året.

Den 25 varje månad uppmanar vi alla, kvinnor som män, att bära kläder med orange inslag för att visa att vi bryr oss och att vi tar ställning för kvinnors lika rättigheter och mot våld över hela världen.

Den 25 november är den första dagen av 16 dagar av aktivism mot könsbaserat våld. Övriga viktiga datum är den 1 december som är Världsaidsdagen, för att öka medvetenhet om AIDS som orsakas av spridningen av HIV-infektion. Den 2 december är den Internationella dagen för avskaffandet av slaveri och människohandel. Slutligen den 10 december, Dagen för mänskliga rättigheter, som också är den sista dagen i kampanjen 16 dagar av aktivism mot våld mot kvinnor runt om i vår värld.

Det kan vara svårt att föreställa sig hur våldet och förtrycket kan se ut i olika delar av världen. Ett exempel är Niger, där Zonta International samarbetar med FN (UNFPA) i ett projekt mot barnäktenskap. Niger har det högsta antalet barnäktenskap i världen, 77 procent är gifta innan 18 års ålder och så många som 30 procent är gifta innan de har fyllt 15 år. Det betyder att över 70 procent av flickorna i Niger inte får gå i skolan och kan inte läsa eller skriva. Över 40 procent föder barn innan de fyllt 17 år. Barnäktenskapen skadar flickorna såväl fysiskt som psykiskt och fråntar dem utbildning och möjligheter till ett eget liv. Dessutom utsätts många för sexuellt våld och förnedring. Detta är bara ett exempel på att flickor far illa i dag, i modern tid.

Mäns våld mot kvinnor är en kränkning av de mänskliga rättigheterna, ett globalt samhällsproblem och ett allvarligt folkhälsoproblem. Mäns våld mot kvinnor existerar överallt och förekommer oberoende av kulturell och religiös till-hörighet, etnicitet, sexualitet, social tillhörighet och ålder. Och det är ingen privatangelägenhet.

Våld och förtryck mot kvinnor och barn sker över hela världen, så även i Sverige och Örebro. Ett panelsamtal på temat Våld i nära relationer kommer att äga rum den 28 november klockan 18 på Örebro Länsteater. Alla är välkomna. Fri entré.

Många anser att de inget kan göra, därför vill vi uppmana alla att klä sig i något orange den 25 november, och hädanefter den 25 i varje månad. När vi möts på Örebro gator så ser vi att vi är många tillsammans i kampen mot våld i nära relationer. Det kan alla göra, och det är en skarp signal till vår omvärld att vi inte accepterar våld i nära relationer. Och svampen är facklan som påminner oss under en hel vecka.

Christel Stormpresident Zonta I ÖrebroEwa Sundkvistvice president Zonta I Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel